Putin i-ar fi spus liderului chinez că Rusia va lupta cel puțin cinci ani în Ucraina, susține presa japoneză

Putin i-ar fi spus liderului chinez că Rusia va lupta cel puțin cinci ani în Ucraina, susține presa japoneză
Foto: Hepta/DPA Images.

În timpul unei întâlniri la Moscova din martie, președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping că Rusia „va lupta timp de [cel puțin] cinci ani” în Ucraina, au dezvăluit surse citate de presa din Japonia.

Acesta a fost, se pare, modul lui Putin de a rezuma o situație care la acea vreme nu era favorabilă Rusiei și de a-l asigura pe Xi că Rusia va ieși învingătoare în cele din urmă.

Implicația probabilă a fost că un război prelungit ar favoriza partenerul bine înarmat al Chinei.

Luată în alt mod, remarca a fost și un avertisment pentru Xi să nu-și schimbe poziția pro-rusă.

Călătoria a fost prima vizită a lui Xi în Rusia după ce Moscova a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. A fost, de asemenea, prima dată când Xi a vizitat o națiune după ce China și-a ridicat politica strictă de zero COIVD.

Indiferent dacă Xi a fost convins, remarca lui Putin la summit deține cheia înțelegerii unei serii de evoluții misterioase în relațiile dintre Rusia și China, de la o misiune de pace chineză în Europa în mai până la demiterea ministrului de externe luni mai târziu.

Recent, The New York Times a raportat că, cel puțin din septembrie, Putin folosește intermediari pentru a semnala că este deschis la o încetare a focului, cu condiția ca Rusia să poată păstra teritoriile pe care le ocupă acum.

Dar având în vedere cuvintele lui Putin către Xi în martie, dezvăluite de mai multe surse familiarizate cu manevrele diplomatice dintre China și Rusia, intențiile raportate ale liderului rus de încetare a focului nu ar trebui luate în considerare.

S-ar putea ca Putin să dorească doar să creeze iluzia că se îndreaptă spre o încetare a focului sau chiar spre pace înaintea alegerilor prezidențiale din martie din Rusia, crezând că o astfel de atmosferă l-ar favoriza la urne.

China lui Xi și-a revizuit strategia, bazându-se parțial pe observația lui Putin de „cinci ani” din martie.

Dacă războiul dintre Rusia și Ucraina se prelungește, ar avea un impact semnificativ asupra planurilor și ambițiilor pe care Xi le are pentru al treilea mandat fără precedent ca președinte al Chinei și secretar general al Partidului Comunist Chinez. Marele obiectiv al lui Xi de unificare a Taiwanului cu China continentală ar putea fi, de asemenea, afectat.

Dar este puțin probabil că Xi a fost pe deplin convins de remarca lui Putin.

În timpul summitului Jocurilor Olimpice de iarnă, Putin nu a dat semne că este pe cale să lanseze o invazie la scară largă a Ucrainei. Dar acea invazie a avut loc, pe 24 februarie, cu un atac despre care Rusia credea că va fi suficient de puternic pentru a răsturna guvernul ucrainean de la Kiev.

La discuțiile lor cu 20 de zile mai devreme, Xi și Putin au declarat un parteneriat „fără limite” între țările lor. Prin urmare, a fost destul de natural ca oamenii din întreaga lume să concluzioneze că China a dat un semnal tacit al invaziei pe scară largă a Rusiei.

Dar nu a fost cazul. China a apreciat greșit adevăratele intenții ale Rusiei.

Beijingul, care știa cu siguranță că forțele ruse se adună în apropierea graniței cu Ucraina, trebuie să fi ajuns la concluzia că aceste trupe ar invada doar partea de est a Ucrainei.

În orice caz, administrația lui Xi nu se aștepta la o invazie la scară largă, mai ales la una care avea să aibă loc la numai patru zile după închiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing și cu o săptămână înainte de deschiderea Jocurilor Paralimpice de iarnă, presupus un festival al păcii.

Astfel, China pur și simplu nu-și putea permite să aibă încredere completă în remarca lui Putin „se va lupta timp de cinci ani”, care a venit un an mai târziu.

Având în vedere situația politică internațională complicată, China trebuia să se gândească la cum să-și protejeze propriile interese, indiferent de cum s-ar putea termina lucrurile pentru Rusia în Ucraina.

Și asta a însemnat trimiterea unei „misiune de pace” în Europa, inclusiv în Ucraina și Rusia, la mai puțin de două luni după ce Putin i-a spus lui Xi că Rusia va rămâne în luptă anii următori. Misiunea a demonstrat o schimbare subtilă în poziția pro-rusă a lui Xi.

De asemenea, a fost în conformitate cu cuvintele adesea repetate ale lui Xi că „schimbări profunde nevăzute într-un secol” au loc în prezent în lume.

Dacă războiul din Ucraina ar dura până la cinci ani – a durat deja aproape doi ani – China ar fi supusă mai multor presiuni ca niciodată din partea națiunilor occidentale din cauza cooperării sale militare ample cu Rusia.

Economia Chinei, care suferă deja, ar primi lovituri suplimentare din cauza măsurilor impuse de coaliția internațională împotriva Chinei și Rusiei. Acest lucru a oferit Chinei un alt motiv pentru a trimite acea misiune de pace: ar trebui să-și ascundă pariurile pentru a nu împărtăși soarta Rusiei.

Misiunea chineză, condusă de Li Hui, reprezentantul special al Beijingului pentru afacerile eurasiatice, s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Remarca lui Putin de a lupta timp de cinci ani în Ucraina ar putea afecta, de asemenea, politica militară a Japoniei.

Într-o schimbare semnificativă, Japonia a revizuit deja principiile de bază care au interzis de ani de zile exporturile de arme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)