Putin devine și mai bogat: Rusia dublează veniturile din exporturile de energie, în timpul invaziei
Veniturile Federației Ruse din exportul de petrol, gaze și cărbune s-au dublat în prima sută de zile a războiului, informează serviciul de presă al Președinției cu referire la un articol al lui Oleg Ustenko, consilier al lui Vladimir Zelenski pe probleme economice.
Ustenko notează că sancțiunile occidentale acoperă mai puțin de 5% din exporturile de țiței ale Rusiei de dinainte de război.
10-20 de milioane de barili de țiței intră în Europa din porturile rusești
„Exporturile de țiței transportate pe mare, deși au scăzut de la jumătatea lunii iunie, rămân mai mari decât erau la începutul invaziei. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că importurile de petrol rusesc în UE și Marea Britanie sunt încă permise și vor rămâne cel puțin așa până în decembrie anul acesta”, precizează Oleg Ustenko pentru financial times.
Aproximativ 10-20 de milioane de barili de țiței intră în Europa din porturile rusești în fiecare săptămână, a spus Ustenko, iar comercianții „transformă așa-numita eliminare treptată într-o nebunie în avantajul lor”.
Potrivit oficialului, petrolul rusesc este livrat rafinăriilor străine și apoi importat în țările occidentale sub formă de benzină. După procesare, produsele petroliere pot intra legal în orice țară fără a încălca sancțiunile, chiar dacă există o interdicție directă a importurilor de petrol.
Kremlinul devine și mai bogat
Continuarea importurilor de ulei rusesc amestecat în lunile următoare reprezintă un risc semnificativ. Și, potrivit lui Ustenko, este probabil că acest comerț va continua chiar și după ce o interdicție totală va intra în vigoare la sfârșitul acestui an.
„Acest lucru va fi posibil datorită excepțiilor de la regulile care permit companiilor să importe CPC Blend, țiței, care este un amestec de produse kazahe și rusești transportate prin conducta de la Marea Caspică”, a spus Ustenko.
„Acesta nu este embargoul la care se aștepta… Neimpunerea unui embargo real asupra petrolului și gazelor rusești crește veniturile lui Putin și finanțează crime de război în Ucraina”, a subliniat el.
Companiile energetice înregistrează profituri uriașe
Consilierul lui Zelenski a remarcat că, într-o oarecare măsură, prețurile ridicate ale energiei reflectă așteptările comercianților de înăsprire a restricțiilor asupra petrolului rusesc. În același timp, el a atras atenția asupra faptului că prețurile petrolului West Texas Intermediate și Brent au scăzut constant de la începutul lunii iunie – tocmai când exporturile rusești de țiței au început să scadă.
Prin urmare, Ustenko a respins afirmațiile potrivit cărora prețurile actuale ale petrolului sunt rezultatul restricțiilor minime pe care guvernele occidentale le-au impus exporturilor de combustibili fosili.
O responsabilitate mult mai mare pentru creșterea prețurilor la energie revine marilor companii energetice, care au realizat profituri uriașe în ultimele șase luni, a spus el.
Ustenko este de părere că Occidentul ar trebui să înceteze să mai finanțeze regimul lui Vladimir Putin.
Cea mai eficientă soluție ar fi un embargo complet și imediat asupra combustibililor fosili ruși în Europa și implementarea rapidă a propunerilor G7 pentru o plafonare globală a prețurilor la petrolul rusesc.