Vladimir Putin, interviu pentru presa americană: Statele Unite au pornit cursa înarmării. Rusia a dezvoltat armament capabil să distrugă sistemele antibalistice NATO
Înainte de alegerile de duminică în care va fi ales pentru un al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei fără nicio emoţie, Vladimir Putin a acordat un interviu postului american de televiziune NBC News în care a acuzat partea americană de redeschiderea cursei înarmării şi Occidentul de o tentativă de blocare a dezvoltării ţării sale.
„Dacă vorbim despre o cursă a înarmării, aceasta a început în momentul în care Statele Unite au decis retragerea din Tratatul forţelor antibalistice. Noi am vrut să împiedicăm acest lucru. Le-am cerut partenerilor noştri americani să colaborăm în domeniul acestor programe. (…) Nu noi am decis retragerea din acest tratat, ci Statele Unite. Noi am spus permanent că dezvoltarea unui sistem antirachetă (de către SUA -n.red.) creează o ameninţare la adresa noastră. Am spus mereu acest lucru. Partenerii noştri americani nu recunosc acest lucru, argumentând că sistemul este îndreptat în principal împotriva Iranului. Dar, treptat, în cadrul conversaţiilor, au recunoscut că sistemul va distruge potenţialul Rusiei de disuasiune nucleară”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Rusia a dezvoltat armament capabil să distrugă sistemele antibalistice NATO, precum şi cel de la Deveselui din România, a subliniat Putin.
„Toate sistemele pe care le-am prezentat pot depăşi uşor apărarea antirachetă occidentală. (…) Există un sistem antirachetă instalat în statul american Alaska. Distanţa între Peninsula rusă Ciukotka şi Alaska este de doar 60 de kilometri. Două sisteme antirachetă sunt montate în Europa de Est. Unul există deja în România. Construirea celuilalt este aproape finalizată în Polonia. Mai sunt şi forţe navale. Nave militare americane se află foarte aproape de Rusia, atât în sud, cât şi în nord. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă noi am desfăşura sisteme antirachetă în apropierea frontierelor dintre SUA şi Mexic şi dintre Canada şi Mexic şi dacă am trimite şi nave militare în aceste zone”, a anunţat preşedintele rus.
Liderul rus a subliniat că este dispus pentru negocieri de continuare a Tratatului de reducere a armamentului strategic (START) şi a precizat că există două situaţii în care ar riposta cu arme atomice.
„Există două motive pentru care am decide o ripostă cu forţe de disuasiune nucleară: un atac nuclear asupra Federaţiei Ruse ori un atac convenţional asupra Federaţiei Ruse, dat fiind că ameninţă existenţa statului”, a declarat Vladimir Putin.
Acesta a negat din nou orice implicare a statului rus pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite din 2016.
„Indivizii implicaţi în ingerinţele electorale din SUA nu reprezintă Administraţia Rusiei. Chiar dacă am presupune, deşi nu sunt sută la sută sigur, că au făcut ceva în timpul campaniei electorale prezidenţiale (nu ştiu nimic despre asta), aceste activităţi nu au nicio legătură cu poziţia Administraţiei Rusiei. (…) Avem relaţii complicate între Statele Unite şi Rusia. (…) Dar nu au existat ingerinţe în activităţile politice din Statele Unite”, a subliniat Vladimir Putin.
În privinţa sancţiunilor impuse împotriva Rusiei pentru ingerinţele în alegeri din Statele Unite, Putin a afirmat că acesta au ca rol blocarea dezvolătării ţării sale.
„Sancţiunile nu au nicio legătură cu mitul ingerinţelor ruse în scrutinul prezidenţial din SUA. Sancţiunile au alt scop: dorinţa blocării progreselor Rusiei, dorinţa izolării Rusiei. Politica izolării Rusiei a fost praticată de zeci de ani, iar acum a fost reactivată”, a spus liderul de la Kremlin.