Putin are un nou aliat în interiorul NATO: Robert Fico a ieșit învingător la alegerile legislative din Slovacia

Putin are un nou aliat în interiorul NATO: Robert Fico a ieșit învingător la alegerile legislative din Slovacia
Sursa foto: Facebook

Robert Fico, câștigătorul pro-rus și anti-liberal al alegerilor din Slovacia, este pregătit duminică să înceapă discuțiile pentru formarea unui guvern care ar putea să se alăture Ungariei în opoziția privind ajutorul militar al Uniunii Europene pentru Ucraina, potrivit Reuters.

Robert Fico, desemnat să formeze un nou guvern în Slovacia

Partidul SMER-SSD al fostului prim-ministru, în vârstă de 59 de ani, a obținut aproape 23% din voturile de sâmbătă, câștigând aprobarea președintelui de a începe discuțiile pentru înlocuirea unui guvern tehnocrat care a sprijinit Kievul împotriva invaziei Rusiei.

„Nu schimbăm faptul că suntem pregătiți să ajutăm Ucraina într-un mod umanitar”, a spus Fico, pe care analiștii îl consideră inspirat de premierul naționalist al Ungariei Viktor Orban, care s-a ciocnit frecvent cu UE.

„Suntem pregătiți să ajutăm la reconstrucția statului, dar cunoașteți părerea noastră despre înarmarea Ucrainei”, a adăugat el la o conferință de presă.

Apelul lui Fico de campanie „Nici o singură rundă” pentru Ucraina a rezonat în națiunea de 5,5 milioane.

Slovacia este membră a alianței militare NATO, care sprijină Ucraina împotriva președintelui rus Vladimir Putin, dar mulți dintre liderii săi simpatizează cu linia Moscovei conform căreia Occidentul vrea să o anihileze.

Fico a spus că Slovacia are probleme mai mari decât problema Ucrainei, inclusiv prețul energiei și costurile vieții, dar partidul său va face tot posibilul pentru a începe negocierile de pace.

Partidul liberal din Slovacia Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă, PS) a ocupat locul al doilea la votul de sâmbătă, cu aproape 18% din voturi și dorește să mențină cursul în sprijinul Ucrainei.

Așa că Fico s-ar putea să se uite la partidul de stânga moderat HLAS (Voce), care a ajuns pe locul al treilea cu aproape 15% din voturi, ca partener alături de Partidul Național Slovac naționalist, pro-rus.

El a spus că discuțiile de coaliție ar putea dura două săptămâni.

Liderul HLAS, Peter Pellegrini, a declarat că proviziile de muniție către Ucraina sunt bune pentru industria de apărare a Slovaciei, iar partidul a susținut poziția UE împotriva invaziei.

O abordare pragmatică pentru Fico ar putea însemna să își atenueze retorica în viitor, spun analiștii și diplomații, mai ales într-o coaliție cu HLAS.

Slovacia a donat deja Ucrainei cea mai mare parte din ceea ce putea din rezervele de stat – inclusiv avioane de luptă – iar Fico nu a clarificat dacă partidul său ar încerca să pună capăt aprovizionării comerciale din industria de apărare.

Un guvern condus de Fico ar semnala o nouă schimbare în Europa Centrală împotriva liberalismului politic, care ar fi întărit dacă partidul conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) câștigă alegerile în Polonia la sfârșitul acestei luni.

Orban din Ungaria l-a felicitat duminică pe Fico cu o postare pe platforma de socializare X în care spunea: „Ghici cine s-a întors!”

„Întotdeauna este bine să lucrezi împreună cu un patriot”, a adăugat el.

Partidul lui Fico spune că liberalismul este impus de la Bruxelles.

PS, care este liberal în ceea ce privește politicile ecologice, drepturile LGBT, integrarea europeană mai profundă și drepturile omului, intenționează, de asemenea, să se ralieze cu opțiunea HLAS.

„Credem că aceasta este o veste foarte proastă pentru Slovacia”, a declarat liderul PS Michal Simecka la o conferință de presă despre victoria SMER-SSD. „Și ar fi o veste și mai proastă dacă Robert Fico reușește să formeze un guvern”.

Născut într-o familie muncitoare, Fico a absolvit dreptul în 1986 și s-a alăturat partidului comunist aflat la guvernare.

După căderea regimului comunist în 1989, a lucrat ca avocat al guvernului, a câștigat un loc în parlament sub numele Partidului Comunist și a reprezentat Slovacia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`