Vladimir Putin i-ar fi cerut Iranului să evite victimele civile în cazul unui atac de răzbunare asupra Israelului, în urma asasinării liderului politic Hamas Ismail Haniyeh. Este un apel la reținere care probabil că va fi repetat de mulți miniștri de externe din cele 57 de țări din cadrul Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) la o întâlnire de miercuri la Jeddah, pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu cresc, potrivit The Guardian.
Întâlnirea de miercuri – convocată în comun de Iran și Pakistan – va cere condamnarea unanimă a uciderii lui Haniyeh drept un act escalator și ilegal al Israelului, dar diplomații iranieni vor depune, de asemenea, eforturi pentru a evita să fie izolați de statele mai precaute din Golful Arab.
Avertismentul lui Putin, un aliat apropiat al Iranului, ar fi fost transmis de Serghei Şoigu, fostul său secretar al apărării şi secretar al Consiliului de Securitate Naţională al Rusiei, când a vizitat luni Teheranul după moartea lui Haniyeh săptămâna trecută. Israelul nu și-a confirmat și nici nu și-a infirmat rolul, dar se știe că este responsabil.
Mesajul lui Putin nu este un reproș adus Iranului, deoarece conducerea Teheranului a urmărit să lovească ținte militare, dar subliniază îngrijorarea Rusiei că răspunsul la uciderea lui Haniyeh ar putea scăpa de sub control – mai ales dacă mai mulți membri ai axei semi-statale de rezistență a Iranului, inclusiv Houthii din Yemen și Hezbollah din Liban, își lansează propriile răspunsuri militare mai puțin disciplinate în același timp. Houthii au lovit deja clădirile rezidențiale din Tel Aviv.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis marți un răspuns „puternic și eficient” la uciderea comandantului său militar, Fuad Shukr, la Beirut de către Israel săptămâna trecută și a spus că va acționa fie singur, fie cu aliații săi regionali.
„Orice consecințe ar fi, rezistența nu va lăsa aceste atacuri israeliene fără răspuns”, a spus el într-un discurs televizat pentru a marca o săptămână de la asasinat.
Oficialii occidentali susțin că șansele ca Iranul să fie convins să se retragă de la o acțiune militară au dispărut, iar apelurile care încă se îndreaptă spre Teheran și Oman se concentrează pe încercarea de a convinge Iranul să evite pașii care duc la un război total în regiune.
Occidentul susține că un astfel de război nu ar aduce beneficii nimănui și, în cele din urmă, va duce la izolarea Iranului în momentul în care noul său guvern sub un președinte reformist caută să aibă legături mai bune cu lumea în general.