Putin a ajuns în Vietnam pentru o vizită condamnată ferm de SUA și după ce a semnat un pact de apărare reciprocă cu Kim Jong-un

Putin a ajuns în Vietnam pentru o vizită condamnată ferm de SUA și după ce a semnat un pact de apărare reciprocă cu Kim Jong-un

Vladimir Putin a ajuns în Vietnam pentru discuții cu liderii săi statului în ceea ce înseamnă ultima stație a turneului său în două țări din Asia, după ce a semnat un pact de apărare cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un. Avionul președintelui rus a aterizat pe aeroportul din Hanoi, unde a fost întâmpinat pe un covor roșu de vicepremierul vietnamez Tran Hong Ha și de diplomatul Le Hoai Trung.

SUA este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Vietnamului

Vizita a atras critici din partea SUA, printre principalii parteneri comerciali ai Vietnamului, care au avertizat că riscă să normalizeze „încălcările flagrante ale dreptului internațional” din partea Rusiei.

Potrivit unui raport al agenției de știri ruse Tass, Putin urmează să discute despre colaborarea în „domeniile comerciale și economice, științifice, tehnologice și umanitare”, precum și să facă schimb de opinii cu privire la problemele cheie de pe agenda internațională și regională.

Într-un articol de opinie care coincide cu vizita sa, publicat în ziarul Partidului Comunist din Vietnam Nhan Dan, Putin a enumerat progresele în ceea ce privește plățile, energia și comerțul dintre țări. De asemenea, el a aplaudat Vietnamul pentru că sprijină „o modalitate pragmatică de a rezolva criza” din Ucraina.

Conducerea Vietnamului este în favoarea așa-numitei „diplomații de bambus” – care se leagănă în funcție de vânt și evită să aleagă o parte în disputele internaționale – inclusiv în legătură cu Ucraina și rivalitatea dintre SUA și China.

Vietnamul s-a apropiat de SUA și de aliații săi, iar anul trecut liderul Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, l-a găzduit pe președintele american Joe Biden și a îmbunătățit legăturile cu Washington, precum și cu Australia și Japonia.

Analiştii s-au întrebat dacă vizita va aduce vreun beneficiu tangibil Vietnamului şi spun că este, în schimb, o reflectare a legăturilor istorice ale celor două ţări.

Rusia este cel mai mare furnizor de arme pentru Vietnam

Rusia este un prieten de lungă durată cu Hanoi, iar Putin fost primit călduros în Vietnam, unde mulți își amintesc încă sprijinul pe care Uniunea Sovietică l-a dat Vietnamului în războaiele trecute împotriva Franței și SUA. Fosta Uniune Sovietică a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu guvernul vietnamez din Ho Chi Minh.

Rusia nu este o sursă majoră de comerț pentru Vietnam, iar sancțiunile SUA împotriva Rusiei înseamnă că există o probabilitate scăzută de anunț economic major.

Comerțul dintre cele două țări s-a situat la doar 3,5 miliarde de dolari în 2022 – mult mai puțin decât comerțul de 175 de miliarde de dolari al Vietnamului cu China și 123 de miliarde de dolari cu Statele Unite.

Cele două țări au, totuși, legături energetice puternice, cu firme rusești care operează în petrol și gaze vietnameze în zăcăminte din Marea Chinei de Sud – zone revendicate și de China.

Rusia este, de asemenea, cel mai mare furnizor de arme pentru țară, deși transferurile de arme au scăzut în ultimii ani, mai ales după începerea războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Hanoi a avertizat înaintea vizitei că „nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și, altfel, să-i permită să-și normalizeze atrocitățile”.

Sosirea președintelui rus în Vietnam vine după o vizită foarte importantă în Coreea de Nord, în care el și conducătorul nord-coreean, Kim Jong-un, au semnat un pact de apărare reciprocă.

Acordul include o clauză care cere țărilor să se ajute reciproc dacă oricare dintre ele este atacată, stârnind îngrijorări occidentale cu privire la potențialul ajutor rusesc pentru rachetele sau programele nucleare ale Coreei de Nord.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:33 - Încă un stat Schengen introduce controale la frontierele terestre. Olanda a anunțat de când intră în vigoare măsura
18:31 - Nicolae Ciucă, primul lider român primit de Maia Sandu după câștigarea prezidențialelor: Propaganda rusă a pierdut la Chișinău, va pierde și la București
18:22 - Transfăgărășanul se închide începând de marți. Cum se va face accesul la cabanele de la Bâlea Lac
18:19 - Nicolae Ciucă, după discuția cu Maia Sandu: „PNL este cel mai pro-european și pro-atlantist partid din România și ne asumăm datoria de a sprijini parcursul democratic al Moldovei”
18:00 - Gheorghe Ialomițianu: Parcă ne împrumutăm la cămătari, că noi cumpărăm la prețurile cele mai mari. Cum se importă și alimente, importăm și gaz, și energie (VIDEO)
17:40 - Mircea Lucescu, apel către fanii români înaintea meciului cu Kosovo: „Nu avem nevoie să creăm o atmosferă ostilă. Să nu răspundem la provocările care vor putea fi” (VIDEO)
17:19 - Sorin Grindeanu, după declarația lui Nicușor Dan despre trecerea metroului la Primăria Capitalei: „Pare că înțelepciunea dată de al doilea mandat și de votul bucureștenilor îl duce pe calea cea dreaptă. E un demers corect” (VIDEO)
17:14 - Uniunea Europeană i-a livrat Ucrainei cel puțin 980.000 de obuze. Ținta trebuia să fie atinsă în martie 2024
16:59 - Ucraina susține că nu știe să fi avut loc o discuție între Donald Trump și Vladimir Putin. Crește misterul în jurul presupusei discuții dintre președintele ales al SUA și liderul Rusiei
16:43 - Felix Cozma: Cum să spunem că avem un „binom PSD-AUR” când la Satu Mare s-a făcut și la locale alianță între PNL și AUR? Se vede o disperare la PNL (VIDEO)