Purtător de cuvânt al MApN, despre rămășițele unei drone descoperite pe teritoriul românesc: „S-au stabilit o serie de măsuri pentru creșterea capacității tehnice de monitorizare și de securizare a spațiului aerian”

Publicat: 06 09. 2023, 14:49
Sursa foto: Facebook

Generalul Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN, a confirmat în emisiunea News Pass, cu Laura Chiriac, că fragmente ce par a fi dintr-o dronă au fost găsite în localitățile din proximitatea graniței cu Ucrain. Acesta a precizat că în acest moment se face o analiză de către specialiști pentru a se stabili cu exactitate originea dronei.

Purtătorul de cuvânt al MApN, despre drona căzută pe teritoriul României

Purtătorul de cuvânt al MApN a precizat că s-au stabilit deja o serie de măsuri care vor fi aplicate în următoarele zile pentru creșterea capacității tehnice de monitorizare, precum și de securizare a spațiului aerian al României:

„Suntem într-o zi în care ministrul Apărării Naționale, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Forțelor Aeriene, generalul locotenent Viorel Pană, se deplasează în principalele localități aflate în proximitatea porturilor ucrainene la Dunăre, unde în ultimele săptămâni, Federația Rusă și-a intensificat atacurile și loviturile aeriene. Conducerea ministerului a dorit să se informeze la fața locului. Se întâlnește cu reprezentanții autorităților locale. Suntem însoțiți de prefectul județului Tulcea. S-au stabilit deja o serie de măsuri care vor fi aplicate în următoarele zile, în următoarele săptămâni pentru creșterea capacității tehnice de monitorizare, precum și de securizare a spațiului aerian al României.

Echipele de investigație care cercetează de câteva zile zonele acestea din proximitatea frontoerei cu Ucraina au semnalat aseară existența unor fragmente de elemente care pot fi asimilate unor echipamente de tip drone. Ne-am deplasat astăzi la fața locului pentru a vedea această locație. Echipele de specialitate ale MApN au ridicat deja probe de la fața locului, urmează o investigație tehnică în urma căreia sperăm să avem mai multe elemente. Echipele acoperă o zonă foarte largă, zeci de kilometri pătrați. Am mai efectuat astfel de cercetări. În cursul anului trecut s-au descoperit elemente ale unei drone de tip Bayraktar în urma căreia a rezultat o investigație similară”.

Generalul Constantin Spînu a precizat că măsurile care s-au luat gradual pentru întărirea securității, nu sunt luate doar în urma acestor atacuri, ci luate chiar din 2014 până acum.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

Amintim că președintele Klaus Iohannis a negat vehement că bucăți dintr-o dronă rusească ar fi căzut pe teritoriul românesc.

Acesta a precizat marți că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.  Întrebat de reporteri despre faptul că Ucraina insistă că o dronă Shahed a Rusiei ar fi căzut și explodat în țara noastră, șeful statului a calificat declarațiile drept un presupus incident care a fost infirmat de Ministerul român al Apărării.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația, nu a existat nimic ce a ajuns în România, însă, da, suntem îngrijorați fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească”.

„Am avut chiar astăzi, mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri, care au fost verificate, la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a adăugat Klaus Iohannis.