Punctul de trecere de la Rafah a fost deschis, dar niciun român aflat în Gaza nu e evacuat deocamdată. Explicațiile lui Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE (VIDEO)

Punctul de trecere de la Rafah a fost deschis, dar niciun român aflat în Gaza nu e evacuat deocamdată. Explicațiile lui Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images / Abed Rahim Khatib

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre Gaza și Egipt, a fost deschis miercuri, dar niciunul dintre românii din Fâșie nu vor fi deocamdată evacuați. Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe (MAE), a declarat că acum pleacă din Gaza doar „funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățeni din statele cu comunități reduse din Gaza”. 350 de români se află în Gaza, din care 260 au solicitat sprijin în vederea evacuării. Filip a vorbit și despre cei trei oameni cu dublă cetățenie israeliano-română care au fost luați ostatici de Hamas.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ce se întâmplă cu românii care așteaptă evacuarea din Gaza

„Autoritățile israeliene și cele egiptene ne-au informat că, urmare a negocierilor internaționale. s-a decis deschiderea azi a punctului de trecere Rafah. dintre Gaza și Egipt. Până acum e permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățeni din statele cu comunități reduse din Gaza.

Situația umanitară e una care afectează mulți oameni nevnovați. Suntem profund îngrijorați de aceasyă situație, dar până acum nu ne-au fost semnalate cazuri medicale sau de români decedați sau răniți. Important de subliniat e că (…) autoritățile egiptene și israeliene au dat asigurări că puntu de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile, motiv pentru care celula de criză a MAE activată de la debutul crizie, funcționrază, am făcut demersuri pentru trimiterea urgent a unei a doua echipe consulare mobile din cadrul unității de reacție rapidă, pentru consolidarea capacității de sprijin consular.

Suntem pregătiți ca, în funcție de ce stabilesc autoritățile israeliene și egiptene, să putem facilita evacuarea în sigurnanță și rapid pentru cetățenii români și membrii familiilor acestora care ne-au cerut sprijinul”, a declarat Radu Filip, pentru B1 TV.

Oficial MAE, despre românii ținuți ostatici în Gaza

Acesta a vorbit și despre cei trei români ținuți ostatici de Hamas în Gaza: „Din păcate, pe baza informațiilor transmise de autoritățile israeliene, am confirmat faptul că două persoane cu dublă cetățenie, israeliană-română, cu domiciliu în Israel, sunt ostatici în Gaza. În total, bilanțul e de trei cetățeni cu dublă cetățenie care sunt ostatici în această zonă. Mesjaul nostru clar de la început e că am cerut la toate nivelurile eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a celor cu dublă cetățenie. În ultima vreme s-au putat discuții cu ambasadorii acreditați în România din diverse state – Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Turcia, suntem în permanent contact cu reprezentanții Isralelului și Egiptului cu privire la românii din Gaza, dar subiectul în ce privește toți ostaticii a figurat printre subiectele discutate de ministrul de Externe cu omologii din statele enumerate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)