DREPT LA REPLICĂ. Vezi mai jos replica firmeiJohnson & Johnson, filiala România.
O anchetă realizată de agenţia Reuters scoate la iveală detalii revoltătoare despre gigantul farmaceutic Johnson & Johnson. Mai exact, compania ştia de zeci de ani despre prezenţa azbestului în pudra de talc pentru copii pe care o producea.
Azbestul este un mineral periculos pentru sănătatea omului care poate produce numeroase boli inclusiv mai multe forme de cancer.
Compania deţinea informaţii despre prezenţa azbestului în produs dar a ascuns acest lucru şi faţă de clienţi şi faţă de diverse instituţii de verificare.
Potrivit analizei Reuters, Johnson & Johnson nu a spus Administraţiei pentru alimente şi medicamente din SUA (FDA) că cel puţin trei teste, care au fost efectuate în trei laboratoare de analiză diferite, între 1972 şi 1975, au concluzionat că există azbest în pudra de talc pe care compania o produce, într-unul din cazuri menţionându-se că nivelul era „destul de ridicat”.
Acestea au ieşit la iveală abia acum pentru că de curând compania a fost obligată să prezinte mii de pagini de note şi raporturi interne, cât şi documente confidenţiale, avocaţilor în cadrul proceselor intentate în urma a peste 11.000 de plângeri.
Reclamanţii au acuzat gigantul farmaceutic că pudra sa de talc le-a cauzat cancere-inclusiv cancerul ovarian pentru mii de femei.
Acestea documente interne arătau că, între 1971 şi 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezenţa azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii şi avocaţii săi erau îngrijoraţi de modul în care să abordeze această problemă.
Cele mei vechi menţiuni privind contaminarea pudrei de talc sunt din 1957 şi 1958 când rapoartele unui laborator arată prezenţa tremolitul fibros şi acicular în talcul furnizorului italian al J&J.
Începând cu 2012 până în prezent, J&J a pierdut câteva procese de anvergură, în urma cărora a trebuit să achite mai multe miliarde de dolari. Cele mai multe acuzaţii au fost făcute de femei care susţin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, în urma utilizării pudrei de talc a companiei drept antiperspirant sau deodorant.
„Avocaţii reclamanţilor care caută un câştig material personal distorsionează documentele şi creează în mod intenţionat confuzie în sala de judecată şi în presă,” a scris Ernie Knewitz, vicepreşedinte J&J al relaţiilor cu presa, într-un e-mail venit ca răspuns la investigaţia Reuters.
„Aceasta este o încercare calculată de a distrage atenţia de la faptul că mii de teste independente demonstrează că pudra noastră de talc nu conţine azbest şi nu cauzează cancer. Orice sugestie care spune că Johnson&Johnson a ştiut sau a ascuns informaţii legate de siguranţa pudrei de talc este falsă.”, a adăugat acesta.