Publicație austriacă: Comisarul pentru migrație propus de Austria este în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen

Publicație austriacă: Comisarul pentru migrație propus de Austria este în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisarul austriac nominalizat pentru migrație dorește să implementeze rapid pactul de azil, să completeze spațiul Schengen și să propună o nouă lege a UE privind deportarea, potrivit kurier.at.

O implementare rapidă a controversatului pact al UE privind azilul și migrația, includerea deplină în spațiul Schengen a Bulgariei și României și o nouă lege a UE privind deportarea – acestea sunt prioritățile pe care le-a stabilit într-o declarație comisarul austriac pentru migrație Magnus Brunner (ÖVP).

Înainte de audierea publică din 5 noiembrie, Brunner a trebuit să răspundă în avans unei liste de întrebări din partea parlamentarilor.

„Dacă Bulgaria și România continuă să îndeplinească toate condițiile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, este responsabilitatea Consiliului să decidă cu privire la eliminarea controalelor rămase la frontierele terestre interne”, spune răspunsul lui Brunner la întrebarea privind Schengen.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla înainte de preluarea mandatului noii Comisii, „voi continua să susțin acest proces cu aceeași intensitate ca predecesorii mei. Bulgaria și România au dreptul să profite din plin de avantajele spațiului Schengen”.

Austria blochează în prezent admiterea completă a Bulgariei și României, care sunt membre „Air Schengen” de la sfârșitul lunii martie. Controalele la frontierele aeriene și maritime au fost ridicate. Colegul de partid al lui Brunner și ministrul de Interne, Gerhard Karner (ÖVP), a declarat, la ultima ședință de consiliu de acum două săptămâni, la Luxemburg, că, pentru el, nu este încă timpul ca România și Bulgaria să fie admise la Schengen: „Suntem pe calea cea bună, dar nu la sfârșitul ei.”

„Implementarea la timp și completă a tuturor elementelor Pactului privind azilul și migrația va fi punctul meu de interes dacă voi fi confirmat de Parlamentul European”, a continuat ministrul de finanțe. El dorește „să monitorizeze cu strictețe punerea în aplicare a pactului” pentru a se asigura că „statele membre fac toți pașii necesari pentru aplicarea deplină a pactului până la jumătatea anului 2026”. Sprijinul acordat statelor membre trebuie să includă și furnizarea de resurse financiare necesare. Noul pact conține numeroase înăspriri ale regulilor anterioare. Scopul este de a reduce migrația ilegală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`