Evenimentele din ultima săptămână din România nu au scăpat de atenția presei internaționale care a acoperit pe larg protestele masive din stradă și deciziile guvernului privind justiția.
Una dintre publicațiile care a acoperit evenimentul în paginile sale este Le Monde. Francezii au scris un articol extrem de dur la adresa președintelui PSD Liviu Dragnea pe care l-au catalogat drept "imaginea corupției din România" și despre care au spus că deja pregătește următoarea lovitură.
Jurnaliștii francezi au prezentat situația din orașul natal al lui Liviu Dragnea, Alexandra, și au menționat faptul că în acest oraș din săracul județ Teleorman se vede impunător "vila luxoasă" a lui Dragnea și "plasele care îi înconjoară terenul de tenis". De asemenea, Le Monde prezintă faptul că în fața casei liderul PSD au protestat 100 de persoane, dar și faptul că multă lume se mulțumește cu creșterile la salariul minim pe care guvernul le-a dat și nu participă la proteste.
"Dragnea a făcut treabă bună aici, a făcut un azil pentru bătrâni, a asfaltat drumurile. Justiţia nu este corectă cu el”, este citat a spune Ilie Androne, de 94 de ani, şeful asociaţiei locale a veteranilor.
"Liviu Dragnea, de 54 de ani, este, însă, acuzat de o parte din ţară că a vrut să slăbească lupta anticorupţie prin ordonanţa de urgenţă anulată în cele din urmă pe 5 februarie, sub presiunea străzii, justiţiei şi mediilor diplomatice occidentale. Social-democratului îi este reproşat, în primul rând, că a vrut să îşi salveze situaţia sa judiciară, precum şi pe cea a altor peste 2.000 de români inculpaţi pentru corupţie", mai menționează Le Monde.
Francezii afirmă că visul lui Liviu Dragnea a fost să devină premier, după ce a condus județul Teleorman timp de mulți ani, dar o condamnare cu suspendare primită într-un dosar l-a împiedicat, iar ca urmare la instalat în fruntea guvernului pe Sorin Grindeanu, un apropiat, el fiind cel care de fapt controlează executivul.
Le Monde precizează că Liviu Dragnea este judecat într-un alt dosar a cărui proces a început pe 31 ianuarie, iar, "în aceeaşi seară, Guvernul a adoptat în regim de urgenţă, fără preaviz sau consultate, pragul de 44.000 de euro pentru urmărirea în justiţie a acestui tip de infracţiuni. Dacă ordonanţa ar fi intrat în vigoare, cum era prevăzut, pe 10 februarie, ar fi fost achitat imediat".