Publicația germană Der Spiegel a folosit un film de propagandă realizat de rețeaua teroristă Statul Islamic pentru a argumenta în privința diferențelor dintre operațiunile militare sponsorizate de Statele Unite din orașul irakian Mosul și cele ale armatei guvernamentale din Siria din orașul Alep. Revista a primit, în urma acestei inițiative, numeroase acuzații de folosire a dublului standard.
În cadrul unui comunicat public, responsabilul de politica editorială a Der Spiegel Christoph Sydow a apărat decizia publicației privind acoperirea subiectului operațiunii împotriva Statului Islamic în Mosul în comparație cu cea în desfășurare în Alep. Materialul pregătit de germani a fost aspru criticat atât de cititori, cât și pe rețelele de socializare pentru că este părtinitor, scrie rt.com, o sursă aflată totuşi în sfera de influenţă rusească.
"Astăzi în propaganda Spiegel: niciun pericol pentru civili! În timp ce Alep este distrus de diavolii ruși și Assad, Mosul este eliberat de curajoșii irakieni, turci și americani… cine ar fi crezut asta" a comentat un cititor.
"Este interesant cum în Mosul bombele bune aparent lovesc teroriștii răi, îar în Alep bombele rele sunt aruncate asupra rebelilor buni" a fost altă critică din partea unui cititor.
Reprezentul politicii editoriale de la Der Spiegel s-a apărat precizând diferențele dintre Alep și Mosul în ceea ce privește situația umanitară. Sydow a afirmat că în estul Alepul este izolat de lume, iar oamenii sunt înfometați și nu au apă, în timp ce în Mosul populația are parte de apă, alimente și electricitate.
BILDblog a arătat imediat că materialul video utilizat de către Spiegel este un clip de propagandă publicat de Statul Islamic în urmă cu o săptămână, acesta având chiar și sigla Al-Amaq, agenția considerată a fi publicația de casă a jihadiștilor.
Der Spiegel a recunoscut această greșeală, afirmând că a fost doar o trecere cu vederea, și a corectat imediat cu marcarea sursei materialului. Însă, nu a modificat și perspectiva prezentată în material, susținând că se bazează pe informații primite de la contacte de pe teren și nu doar pe filmări ISIS.
Același clip video realizat de ISIS a fost folosit și într-un material al televiziunii germane ARD, dar care a prezentat un punct diferit de vedere ce contrazice cel al Der Spiegel. Aceștia spun că deși teroriștii încearcă prin propraganda realizată să prezinte oameni care sunt satisfăcuți, în contradicție cu realitate care este foarte dificilă.
"În realitate, există o lipsă de apă, alimente, medicamente și electricitate. Asta este ceea ce persoanele din Mosul le spun rudelor în apeluri telefonice secrete" se precizează în reportajul ARD.
Operațiunea de recucerirea a orașului Mosul din mâinile Statului Islamic a început în 17 octombrie. Aproximativ 30.000 de forțe guvernamentale și miliții locale iau parte în confruntările care sunt sprijinite de o coaliție internațională condusă de Statele Unite.
ONU a anunțat că o catastrofă umanitară ar putea apărea în urma acțiunilor militare.