Protestele francezilor sunt nebunești, dar surpinzător de eficiente. Ei au ajuns chiar să-și ia șefii ostatici, iar tacticile au funcționat

Publicat: 14 10. 2015, 18:07
Foto: pri.org

Doar 8% din angajații francezi sunt membri de sindicat, unul dintre cele mai mici procente din economiile dezvoltate, dar nicio țară nu se compară cu Franța atunci când vine vorba de tenacitatea, ingeniozitatea și chiar brutalitatea celor ce ajung să protesteze.

Ultima oară, o acțiune a muncitorilor de la Air France aproape că i-au lăsat pe doi directori executivi ai companiei fără hainele de pe ei.

Așa nebunești cum par aceste proteste, oamenii ajung de cele mai multe ori să obțină ce vor, scrie Bloomberg.

Pe 2 iulie, fermierii francezi au dat drumul mai multor porci în fața clădirilor guvernamentale și au aruncat cu paie în dreptul supermarketurilor și băncilor, protestând astfel față de prețurile prea mici pentru carne, lapte și alte produse. Protestul s-a terminat după ce guvernul le-a promis un ajutor de 1,1 miliarde de euro.

Pe 25 iunie, șoferii de taxi au declanșat un protest violent împotriva serviciilor precum Uber, blocând accesul către aeroporturile din Paris și lovind mașini Uber cu pietre și răngi. Courtney Love, pasager într-una din aceste mașini, a scris atunci pe Twitter: ”Sunt mai în siguranță în Bagdad!”. Doi șoferi de taxi au fost arestați, dar marele învins a fost tot Uber. Compania și-a suspendat serviciul UberPop din Franța, iar doi membri ai Executivului francez au fost acuzați de fraudă în legătură cu acest serviciu.

Pe 23 iunie, angajații operatorului Eurotunnel au blocat accesul către Canalul Manecii, dând foc unor anvelope adunate în fața intrării în tunel, lângă Calais. Ei au blocat traficul de marfă și pasageri în tunel pe tot parcursul verii prin prosteste sporadice pentru că nu erau de acord cu concedierea a 500 de angajați. În final, 400 dintre aceștia și-au păstrat locurile de muncă.

În ianuarie 2014, doi manageri ai fabricii de anvelope Goodyear din Amiens au fost ținuți prizonieri pentru două zile ca formă de protest față de planurile de închidere a fabricii. Aceasta nu a fost primul episod de ”răpire de șefi”, tactică ce s-a dovedit surprinzător de eficientă, de vreme ce angajații au câștigat salarii compensatorii în plus de la angajatori, printre care se numără Caterpillar și 3M. Cel puțin, managerii răpiți de la 3M au fost hrăniți cu cartofi prăjiți în perioada în care au fost ostatici.

În iulie 2009 angajații unei fabrici de componente auto din centrul Franței au plasat mici bombe in interiorul unității și au amenințat că o vor arunca în aer dacă nu primesc salarii compensatorii de 30.000 de euro fiecare. Peste o săptămână, ei au dezactivat bombele și au acceptat să primească salarii compensatorii de 18.000 de euro în medie.