Mii de protestatari au mărșăluit în fața parlamentului Georgiei din Tbilisi pentru a doua noapte vineri, unii dintre ei ciocnându-se cu poliția, în timp ce se adunau împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
„De-a lungul nopții… protestatarii au aruncat diverse obiecte, inclusiv pietre, obiecte pirotehnice, sticle și obiecte metalice, în oamenii legii”, a declarat sâmbătă Ministerul de Interne într-un comunicat. Zece angajați ai ministerului au fost răniți în urma violenței, a adăugat acesta, potrivit Politico.
Ministerul a declarat că 107 persoane au fost arestate pentru „neascultare de ordinele legale ale poliției și huliganism mărunt” în demonstrațiile de vineri.
Gina Romero, raportorul special al ONU pentru dreptul de asociere și libertatea de întrunire, a avertizat cu privire la „rapoartele tulburătoare” pe care le-a primit cu privire la violența poliției împotriva protestatarilor și a cerut guvernului georgian „să respecte dreptul la libertatea de întrunire pașnică și să înceteze folosirea armelor.”
Tulburările de vineri au urmat după o noapte agitată de joi, când poliția a folosit tunuri cu apă, spray cu piper și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze de la partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE.
Președintele Salome Zourabichvili s-a alăturat protestatarilor joi, acuzând guvernul că a declarat „război” propriului popor.
Sâmbătă, Zourabichvili a scris pe X: „Este Europa și idealul european pe care acești împuterniciți ruși zdrobesc în mod deliberat și sălbatic pe străzile din Tbilisi. Trezește-te Europa!”
Decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE a survenit la doar câteva ore după ce Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care condamna alegerile de luna trecută ca fiind „libere și corecte” și cerând o reluare sub supraveghere internațională.
La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană a prezentat un raport critic de progres privind aderarea Georgiei la UE, punând sub semnul întrebătii aspirațiile de aderare ale țării.
Alegerile din 26 octombrie din Georgia au stârnit controverse, deoarece partidele de opoziție au pretins fraudă pe scară largă, și-au respins mandatele parlamentare și au cerut o reluare a scrutinului.
Zourabichvili a contestat și rezultatele la Curtea Constituțională, dar partidul de guvernământ Visul Georgian a respins recursul, încălcând normele constituționale și a trecut la aprobarea atât a parlamentului, cât și a cabinetului guvernamental.
În ciuda faptului că a primit statutul de candidat UE în decembrie anul trecut, cu condiții de reformă, guvernul Georgiei aliniat la Moscova a îmbrățișat măsuri autoritare, inclusiv o lege în stil rusesc și o legislație anti-LGBTQ+, acțiuni criticate pe scară largă ca eforturi de a bloca aderarea țării la UE.