Protestele din Franţa iau amploare. Guvernul raţionalizează carburanţii
Protestele din Franţa susţinute de „vestele galbene” („gilet jaunes”) continuă pentru a treia săptămână consecutivă, extinzându-se în aproape întreaga ţară, relatează CNN.
Iar reprezentanţii miscăriiau renunţat la o întâlnire cu prim-ministrul Edouard Philippe, programată pentru marţi. „Vestele galbene” protestează încă de la mijlocul lunii noiembrie împotriva unei taxe pe carburanţi, însă între timp, nemulţumirile s-au extins şi la nivelul altor categorii sociale.
Astfel, elevii din peste 100 de licee au protestat împotriva reformelor educaţionale şi a examenelor de Bacalaureat. Iar şoferii de pe ambulanţele private şi-au continuat demonstraţiile îndreptate împotriva unor reforme din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială.
Au fost organizate şi blocaje rutiere la mai multe depozite petroliere, benzinării şi axe rutiere, care au dus la penurii de combustibil șipe cale de consecință, la aplicarea de măsuri de raționalizarede către autoritâți.
Trei persoane au decedat de la începutul protestelor, iar o a patra se află în stare critică în urma ciocnirilor cu poliţia. În plus, au avut loc numeroase acte de vandalism, inclusiv asupra Arcului de Triumf.
Cum a reacţionat Guvernul francez
Luni, preşedintele Emmanuel Macron a susţinut o întâlnire de urgenţă în cadrul căreia au fost luate în calcul mai multe măsuri. Potrivit CNN, care a citat surse din cadrul Guvernlui francey, măsura impunerii stării de urgenţă nu s-a numărat printre ele.
Ministrul culturii, Franck Riester, a anunţat că în zilele următoare va avea loc un „gest important conciliator”, fără să ofere mai multe detalii.
În plus, Emmanuel Macron şi-a anulat o vizită oficială în Serbia şi şi-a acuzat oponenţii politici pentru deturnarea protestelor „vestelor galbene” cu scopul blocării programului său de reforme.