Proteste violente în SUA, după ce un polițist a provocat moartea unui bărbat de culoare. Se cere intervenția Gărzii Naționale (VIDEO)

Proteste violente în SUA, după ce un polițist a provocat moartea unui bărbat de culoare. Se cere intervenția Gărzii Naționale (VIDEO)
sursa foto: Abaca Press / AA/ABACA/Hepta

Proteste violenteau izbucnit joi seară în Statele Unite, după ce revolta publică declanșată de moartea lui George Floyd, un cetățean de culoare neînarmat, după ce a fost imobilizat de către unofițer de poliție,s-a intensificat. Floyd a murit luni, după ce un ofițer alb de poliție din Minneapolis l-a imobilizat apăsând puternic cu genunchiul pentru gâtul lui Floyd, în timp ce acesta se afla la pământ de minute bune.

Un videoclip care surprinde incidentul îl arată pe Floyd spunându-le disperat ofițerilor „nu pot respira” în timp ce era imobilizat cu genunchiul ofițerului pe gâtul său. Cei patru ofițeri implicați în această tragedie au fost concediați rapid, dar familia lui Floyd, liderii comunității și rezidenții cer să fie arestați.

„Acești ofițeri trebuie să fie arestați chiar acum. Oamenii își doresc justiție chiar acum”, a declarat joi dimineața, pentru CNN, Philonese Floyd, fratele lui Floyd. „Trebuie să fie condamnați și să obțină pedeapsa cu moartea”, a spus Philonese Floyd.

Sute de protestatari au protestart joi și au organizat marșuri în centrul Minneapolisului pentru a treia noapte la rând, cerând dreptate și încetarea violenței poliției.

Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare arătat protestatarii oprindu-și marșul la un moment dat, îngenuncheând și ridicând pumnul într-un moment de reculegere.

Pe măsură ce soarele a apărut, un incendiu mare a putut fi văzut în apropierea uneia dintre clădirile Departamentului de Poliție Minneapolis (MPD). Protestatarii au intrat în cele din urmă în incint. Poliția nu a fost văzută în clădire, iar MPD nu a comentat imediat rapoartele conform cărora poliția s-a retras.

Autoritățile solicită intervenția Gărzii Naționale

Administrația orașului Minneapolis a cerut protestatarilor să se retragă din zonă, după raportări neconfirmate că au fost tăiate conductele de gaz. Protestatarii din afara clădirii poliției au putut fi auziți strigând: „suntem bolnavi și obosim să fim bolnavi și obosiți”.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a solicitat joi intervenția Gărzii Naționale a SUA să sprijine autoritățile locale, pe măsură ce protestele au escaladat.

Tot joi, un grup mic de protestatari au „ocupat” spațiul din afara locuinței procurorului care se va ocupa de caz, pentru a-l obliga să ceară acuzații penale pentru cei patru ofițeri – identificați drept Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao și J Alexander Kueng.

„Nu mergem nicăieri până când procurorul nu urmează să-i cerceteze și să-i acuze pe ofițeri”, au spus protestatarii într-un videoclip pe Facebook, care au instalat cel puțin un cort pus pe trotuar în afara casei procurorului.

Protestele violente au loc în plină campanie pentre alegerile prezidențiale din SUA

Aceste proteste violente au loc în contextul în care, în SUA se desfășoară campania pentru alegerile prezidențiale, în care președintele Donald Trump se va confrunta cu democratul Joe Biden, după ce Bernie Sanders s-a retras din cursa pentru Casa Albă.

Criticile americanilor față de președintele SUA Donald Trump, s-au amplificat deja, mulți fiind nemulțumiți de gestionarea crizei creată de pandemia de coronavirus. Incidentul care a provocat proteste poate afecta și mai mult popularitatea liderului de la Casa Albă.

Așa se face că republicanul Joe Biden este cu 8% mai bine cotat decât actualul lider de la Casa Albă, potrivit ultimului sondaj de opinie Reuters/Ipsos.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`