Manifestațiile de amploare continuă în Statele Unite ale Americii, în urma morții afro-americanului George Floyd. Noi scene șocante au devenit virale în online. Duminică, în Seattle, un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea care protesta, informează NBCnews.com. A îndreptat arma către cei din stradă a reușit chiar să rănească o persoană. Cetățeanul care a comis fapta a fost capturat rapid de poliție, iar victima, un bărbat în vârstă de 27 de ani, se află în stare stabilă.
Potrivit unor relatări ale martorilor, agresorul și bărbatul de culoare împușcat se cunoșteau. De asemenea, alți martori spun că bărbatul de culoare a încercat să fie protagonistul unui act eroic. Mai precis, ar fi încercatsă ia pistolul din mâinile persoanei din mașină, înainte ca situația să degenereze.
Cei din stradă s-au năpustit rapid asupra mașinii suspecte. Mai apoi, șoferul a ieșit cu arma în mână, la vedere.Scenele cu puternic impact emoțional au fost filmate de mai mulți martori și au devenit virale.
Video footage of man driving his car into #BlackLivesMatter protest in Seattle and shooting a man through the window before he flees. #seattle #seattleprotest pic.twitter.com/3iUI7eKEye
— SeanNyberg (@SeanNyberg) June 8, 2020
(VIDEO)Story unclear at the moment but young man shot on 11th and Pine. Daniel, 26, wanted to tell his story. With the help of other medics I got a tourniquet on his arm. Street medics were on the spot with gauze and pressure. He walked off the scene. pic.twitter.com/g9Ism58YkF
— Alex Garland (@AGarlandPhoto) June 8, 2020
La Washington D.C., New York, Philadelphia, Chicago, Minneapolis, Atlanta, San Francisco, Los Angeles, Seattle, Londra, Paris, Dublin,Berlin, Sydney, Brisbane, Melbourne și Adelaide se desfășoară în acest moment proteste de mare amploare, în semn de solidaritate, în urma morții lui George Floyd.
Folosirea gazelor lacrimogene a fost interzisă în orașele americane Seattle și Denver. Primarul din Seattle a anunțat vineri că interdicția este valabilă pentru 30 de zile, asta după ce numeroși specialiști au atras atenția asupra faptului că utilizarea gazelor lacrimogene ar putea contribui la răspândirea accelerată a noului coronavirus, informează The Guardian. În același timp, un judecător din Denver a interzis folosirea acestora în cazul protestatarilor pașnici.
George Floyd a murit prin sufocare, în data de 25 mai 2020, iar în 26 mai au izbucnit protestele. Un ofițer de poliție din Minneapolis s-a urcat cu genunchiul pe gâtul lui. Deși Floyd l-a implorat pe polițist să-l lase să respire, acesta a continuat să-l sufoce pe afro-americanul arestat. George Floyd fusese reținut după ce plătise cu bancnote false la un magazin.
Revolta cetățenilor americani a izbucnit la o zi mai târziu. Inițial, protestele au fost pașnice. Nu mult timp a trecut până când spiritele s-au dezlănțuit. O secție de poliție și două magazine au fost incendiate, respectiv vandalizate, în primă fază. Polițistul Derek Chauvin a fost arestat, însă protestele continuă.
Moartea lui George Floyd seamănă foarte bine cu cea a lui Eric Garner, din 2014. Un ofițer de poliție din New York l-a sugrumat, în timp ce bărbatul arestat și neînarmat, negru, a strigat de 11 ori „nu pot respir!”.
Potrivit autopsiei realizate de medicii angajați ai statului american, moartea lui Floyd nu a fost provocată de faptul că polițistul i-a restricționat căile respiratorii cetățeanului afro-american, ci de mai multe afecțiuni medicale deja existente ale celui arestat. Printre ele, probleme cardiace, hipertensiune arterială şi posibile substanţe toxice prezente în organism.
Familia lui George Floyd nu a acceptat verdictul medicilor statului american. Astfel, a apelat la sprijinul unor examinatori medicali.
Medicii angajați de familia lui Foyd au ajuns la concluzia că bărbatul a murit în urma presiunii puse pe nivelul gâtului de polițist, care nu a mai permis oxigenarea creierului. Punctul de vedere aparține lui Michael Baden, fost medic în New York, anagajat de familia lui Floyd.