Proteste pe străzile din New York, după ce un polițist a scăpat de acuzații pentru moartea unui bărbat de culoare

Proteste pe străzile din New York, după ce un polițist a scăpat de acuzații pentru moartea unui bărbat de culoare
Foto: abcnews.go.com

Străzile metropolei New York s-au umplut de protestatari după ce un poliţist acuzat de rele tratamente aplicate unui suspect de culoare a fost scos de sub urmărire de o instanţă americană.

Bărbatul care suferea de astm, a murit la scurtă vreme după ce a fost arestat, iar poliţistul a fost acuzat că i-a provocat moartea prin sugrumare.

Incidentul vine la scurtă vreme după ce un alt poliţist a împuşcat mortal un adolescent afroamerican care avea asupra sa o armă de jucărie.

Preşedintele Barack Obama a declarat că astfel de cazuri reprezintă o problemă americană şi a promis că va lupta pentru a rezolva tensiunile dintre forţele de ordine şi minorităţi.

Sute de tineri au ieşit să demonstreze pe străzile din New York după ce au aflat că un alt poliţist responsabil de moartea unui bărbat de culoare a scăpat de urmărirea penală. Faţa de cazul din Ferguson, când un tânăr de 18 ani a fost împuşcat de mai multe ori deşi era neînarmat, de această dată, oamenii au putut vedea toată tragedia prin intermediul unor imagini amator încărcate pe internet.

Eric Garner, tată a şase copii, era suspectat de poliţişti că vindea ilegal ţigarete. Deşi nu a reacţionat violent, forţele de ordine au luat decizia de a îl imobiliza.

Manevra prin care un om al legii îl strânge de gât este interzisă de autorităţi, însă nu este ilegală. Din păcate, în acest caz a fost fatală pentru victima de 43 de ani, iar medicii legişti au confirmat că bărbatul a fost ucis.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a declarat că va lupta pentru a rezolva conflictul dintre forţele de ordine şi minorităţi.

„Este o problemă americană, nu doar una a oamenilor de culoare negri, maronii, a americanilor nativi. Este o problemă americană atunci când oricine din ţara asta nu e tratat în mod egal în faţa legii, aceasta este o problemă”, a afirmat președintele american.

Șeful poliţiei din New York a declarat că trebuie schimat modul în care sunt pregătiţi poliţiştii, însă Reprezentanții societăţii civile susţin că e nevoie de o schimbare totală a mentalităţii.

„Nu ai nevoie de pregătire suplimentară dacă un om îţi spune de 11 ori că nu poate să respire şi tu continui să îl strângi de gât. Nu ai nevoie de pregătire suplimentară, ai nevoie de oameni care să înţeleagă că au obligaţia de a proteja şi respecta legea, că nu se află deasupra legii”, a afirmat pastorul Al Sharpton.

Proteste la New York, după moartea unui bărbat de culoare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`