Proteste în Europa împotriva măsurilor de austeritate implementate de guvernele naţionale

Proteste în Europa împotriva măsurilor de austeritate implementate de guvernele naţionale

Întreaga Europă a fost  marcată de proteste faţă de măsurile tot mai dure de austeritate implementate de guvernele naţionale. Spaniolii, portughezii, italienii, londonezii ori ungurii, cu toţii au ieşit în stradă şi au cerut executivelor să pună capăt acestor politici care duc la ruină.

Cea mai impresionantă manifestaţie a avut loc în Spania, acolo unde mişcarea Indignados a marcat un an de la începutul protestelor. Se estimează că aproximativ 200 de mii de oameni au luat parte numai la acest marş.

Tonul protestelor a fost dat de spanioli. La un an de la primele manifestații ale indignaților, autoritățile au precizat că peste 200.000 de oameni au ieșit în stradă în întreaga țară. La Madrid, Piața Puerta del Sol a fost luată cu asalt de câteva zeci de mii de oameni, nemulțumiți de modul în care guvernul condus de Mariano Rajoy gestionează țara și de măsurile de austeritate tot mai dure. Peste 2.000 de polițiști au fost trimiși să îi supravegheze pe cei prezenți în piață.

A trecut un an și nimic nu s-a întâmplat. Lucrurile nu s-au îmbunătățit, din contră, situația este mult mai grea. Guvernul nu a reușit să facă nimic. Iar lucrurile se agravează. Tîierile bugetare din domeniul sănătății și al educației continuă. De aceea demonstrăm, din cauza reducerilor bugetare și a suferinței pe care o provoacă.„, a spus o pretestatară.

Exemplul a fost urmat și de vecinii portughezi, în special de tineri, care au ieșit pe străzile capitalei pentru a cere măsuri de protecție socială mai bune, creșterea numărului de locuri de muncă și abandonarea măsurilor de austeritate cerute de FMI și Uniunea Europeană în schimbul ajutorului financiar.

Manifestanții au mărșăluit prin centrul Budapestei, înarmați cu steaguri, pancarte și megafoane. Și-au strigat nemulțumirile pentru a se asigura că executivul lui Viktor Orban le va auzi.

Protestăm față de măsurile de austeritate pe care le ia guvernul. Protestăm și față de Uniunea Europeană, pentru că am fost forțați să aderăm. Această țară respectă standardele europene, dar salariile noastre sunt departe de media salariilor din Uniune. Oamenii sunt săraci.„, spune o protestatară.

Manifestații au avut loc și la Roma, iar la Londra protestul organizat de mișcarea Occupy s-a încheiat cu arestarea a 12 persoane. Și israelienii și-au arătat dezamăgirea față de situația economică a țării și au ieșit pe străzile din Tel Aviv și Ierusalim pentru a cere ca taxele să fie reduse, iar probleme spciale să fie rezolvate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`