Proteste antirasism în SUA: Folosirea gazelor lacrimogene a fost interzisă în Seattle și Denver. Specialiștii avertizează că acestea pot contribui la răspândirea accelerată a coronavirusului

Publicat: 06 06. 2020, 19:57
Foto: hepta.ro/ Zuma Press / Paul Kitagaki Jr.

Folosirea gazelor lacrimogene a fost interzisă în orașele americane Seattle și Denver. Primarul din Seattle a anunțat vineri că interdicția este valabilă pentru 30 de zile, asta după ce numeroși specialiști au atras atenția asupra faptului că utilizarea gazelor lacrimogene ar putea contribui la răspândirea accelerată a noului coronavirus, informează The Guardian. În același timp, un judecător din Denver a interzis folosirea acestora în cazul protestatarilor pașnici.

Folosirea gazelor lacrimogene, interzisă în Seattle și Denver

Medici, asistente medicale și specialiști din domeniul sănătății au avertizat că pulverizarea de agenți chimici asupra mulțimilor de manifestanți poate accelera răspândirea noului coronavirus. Semnalul de alarmă tras de aceștia vine în contextul potestelor de amploare care au loc de aproape două săptămâni în Statele Unite ale Americii, după uciderea, pe 25 mai, a lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, de către un polițist care și-a ținut timp de aproape nouă minute genunchiul pe gâtul bărbatului de culoare. De atunci, americanii ies zilnic în stradă pentru a denunța rasismul și violența polițiștilor, iar în acest context, experții în sănătate se tem că metodele de intervenție ale agențilorar putea duce la agravarea crizei sanitare provocate de COVID-19.

Experții în sănătate avertizează că pulverizarea gazelor lacrimogene asupra mulțimilor poate accelera transmiterea coronavirusului

Astfel, aproape 1.300 de furnizori de servicii medicale și experți în sănătate publică din SUA au semnat recent o petiție prin care au cerut Poliției să renunțe la folosirea gazelor lacrimogene, după ce în ultimele zile au existat numeroase episoade în care polițiștii au pulverizat agenți chimici în direcția protestatarilor, din dorința de a controla mulțimile de oameni ieșiți în stradă.

Totodată, experții au avertizat că gazele lacrimogene reprezintă o armă chimică ce poate fi mortală în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii sau al vârstnicilor.

Măsuri pentru reformarea tacticilor folosite de forțele de ordine,în mai multe orașe din SUA

De altfel, și în alte orașe americane au început să fie luate măsuri pentru reformarea tacticilor folosite de forțele de ordine. Astfel, în Minneapolis, orașul unde a fost ucis George Floyd, polițiștii nu mai au voie să apeleze la metode precum strângerea de gât, iar autoritățile au făcut apel la aceștia să intervină în situațiile în care colegii lor folosesc inadecvat forța.

Între timp, în orașul Buffalo din statul New York, 57 de agenți de poliție au demisionat, în semn de solidaritate față de suspendarea a doi polițiști care au agresat un bărbat de 75 de ani, participant la una dintre manifestațiile anti-rasism, informează BBC. Protestatarul a fost internat în spital și se află în stare bună.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat vineri că cei doi ofițeri ar trebui concediați și a solicitat investigarea incidentului.

La rândul său, primarul din Buffalo, Byron Brown, a dat asigurări că au fost luate măsuri pentru a menținerea siguranței publice.

Proteste de amploare în SUA după uciderea lui George Floyd. Manifestanții denunță rasismul și atitudinea violentă a polițiștilor

PolițistulDerek Chauvin, cel care la ucis pe George Floyd, a fost arestat și acuzat de crimă, iar restul colegilor săi au fost demiși din funcție și puşi sub acuzare pentru omor, ucidere din culpă şi complicitate la omor.

Uciderea brutală a luiGeorge Floyda dat naștere unor manifestații de proporții în Statele Unite ale Americii. În ultimele zile, în semn de solidaritate cuSUA, manifestații de acest fel au avut loc și înmai multe țăridin Europa – Marea Britanie, Olanda şi Franţa – dar şi în Australia.