Proteste antiguvermanetale violente la Beirut. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea furioasă (VDEO)

Proteste antiguvermanetale violente la Beirut. Forțele de ordine au folosit  gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea furioasă (VDEO)
Sursa Foto: Twitter / Reuters

Proteste de amploare în centrul Beirutului, joi seară. Oamenii au ieșit pe străzi revoltați de faptul că neglijența guvernului a dus la explozia, care a ucis aproape 150 de oameni, a rănit aproximativ 5.000 de persoaneși a ras de pe fața pământului cartiere întregi din Capitală, cu locuințe și întreprinderi, care s-au făcut una cu pământul.

Libanezi revoltați au fost dispersați cu gaze lacrimogene

Chiar dacă cei mai mulți cetățeni își plângmorții, revolata i-a scos în stradă.Manifestanții au cerut demisia guvernului și i-au îndemnat și pe cei responsabili de explozia masivă de marți să se predea.

„Nu putem suporta mai mult decât atât. Asta este. Întregul sistem trebuie să fie schimbat”, a spus Mohammad Suyur, un protestatar în vârstă de 30 de ani.

Protestatarii s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului, unde a fost aprins un foc și au fost aruncate cu pietre spreforțele de securitate. Forţele de ordineau acționat violent împotriva manifestanților și au folosit gaze lacrimogene pentru a-idispersa. În timpul incidentului, mai mulți protestatari au fost răniți, potrivit theguardian.com

Ministerul Sănătății a declarat că numărul deceselor provocate deexploziea crescut de la 137 la 149și va crește încontinuare, pe măsură ce echipele de salvaredegajeazădărâmăturile.

Potrivit presei internaționale, 16 persoane, considerate responsabile pentru deflagrațieau fost arestate, iardoi oficiali și-au dat demisia. Deputatul Marwan Hamadeh a demisionatmiercuri, în timp ce ambasadorul Libanuluia demisionat joi, spunând că catastrofa a demonstrat că e nevoie deoschimbareînconducerea țării.

Libanezi cer să fie conduși de Guvernul francez

Peste 44.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer ca Franța să preia controlul asupra Libanului. Semnatarii petiției spun că printre cauzele care au dus la situația în care se află Libanul acum se numără conducerea slabă a liderilor politici și corupția, relatează Deutsche Welle.

„Oficialii din Liban și-au arătat în mod clar inabilitatea de a conduce țara. Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliții, țara a ajuns la ultima suflare. (…) Credem că Libanul ar trebui să se întoarcă sub controlul Franței pentru a fi restabilită o guvernare curată și durabilă”, se mai arată în text.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a asigurat poporul libanez de sprijin din partea Franței, într-o vizită la Beirut făcută după explozie însă a declarat că Libanul, lovit de criză va „continua să se scufunde”, dacă liderii săi nu vor lua măsuri.

2.750 de tone de nitrat de amoniu, sursa exploziei din Beirut

2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate vreme de şase ani fără măsuri de securitate, fapt ce a condus la această tragedie de proporții., care a ucis cel puțin 137 de oameni și a rănit alte 5000 de persoane.

„Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti. Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi”, a declarant premierul Hassan Diab, după incident.

Deflagrațiile din Beirut au fost atât de puternice încât au fost resimțite până în Cipru, iar datele transmise de Observatorul Seismologic din Iordania arată că exploziile au avut puterea unui cutremur de 4,5 magnitudine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie