Poliția rusă a arestat peste 100 de protestatari, în nopatea de miercuri spre joi,dintre cei care manifestau împotriva reformelei constituționale prin careVladimir Putin ar urma să rămână președintele țăriiîncă 16 ani.
Aproximativ 500 de oameni, mulți purtând măști de față cuinscripția„nu”, și-au arătat nemulțumirea,miercuri pe o arteră importantă din Moscova.
Unii fluturau pancarte care cereau demisia lui Putin, în timp ce alții l-au catalogat„hoț”.
„Am venit aici pentru a semna petiția împotriva reformelor constituționale pentru că sunt naționalist”, a spus un protestatar pentru Reuters, în timp ce o adolescentă a acuzat-o pe Putin pentru „sărăcia din țara noastră”.
OVD-Info, un grup independent de monitorizare politică, a raportat peste 100 de arestări, însă polițiștii și oficialii ruși nu au făcut niciun comentariu.
Protesters detained at anti-Putin rally in Moscow.
Critics gathered to protest controversial changes to the Russian constitution. Many people, including journalists, were put in police vans, @AFP correspondents reported from the scenehttps://t.co/waKrh9qE3l pic.twitter.com/ViCfPM2bUV
— AFP news agency (@AFP) July 16, 2020
În această lună, alegătorii ruși au aprobat modificările constituției care îi permit lui Putin să rămână președinte până în 2036. Fără modificare, acesta ar fi fost obligat să renunțeplece de la Kremlin peste 4 ani.
Opoziția a spus că votul pentru modificarea constituției a fost fraudat. Putin a controlat în Rusia funcția de președinte sau premier timp de 20 de ani.
Dozens of people have been arrested at a protest in #Moscow against constitutional reforms that give #Russia‘s President #Putin the option to remain in power for another 16 years, witnesses and a monitoring group say.
More here:https://t.co/9sZdrVw0oT
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) July 16, 2020
Cetățenii Rusiei par să-i fi garantat lui Vladimir Putin extinderea domniei până în 2036, după ce au votat în număr covârșitor în favoarea pachetului de modificări constituționale care, printre altele, vor mări nivelul pensiilor, vor introduce o mențiune explicită referitoare la Dumnezeu și vor interzice căsătoriile între persoanele de același sex. Potrivit modificărilor, Constituţia Rusiei va avea prioritate juridică faţă de legislaţia internaţională.
Primele rezultate ale scrutinului, desfășurat la începutul lunii, pe o perioadă de șapte zile din pricina pandemiei de coronavirus, arătau că fostul ofițer KGB, care a condus Rusia peste 20 de ani, ca președinte sau premier, va câștiga lejer dreptul de a mai concura pentru alte două mandate. Astfel, Putin ar putea rămâne la putere până în anul 2036.
Vladimir Putin (67 de ani) nu a făcut nicio referire la felul în care modificările constituționale îi vor afecta cariera. Cu toate acestea, i se va permite să se înscrie în cursa electorală pentru încă două mandate, după anul 2024, când îi expiră cel actual.
Criticii regimului de la Kremlin sunt siguri că va candida pentru un nou mandat de conducător al Rusiei, dar anumiți analiști sunt de părere că acesta ar putea să își păstreze mai multe opțiuni deschise pentru a nu se plafona.
La începutul lunii, Putin însuși recunoaștea că ar putea concura pentru încă un mandat dacă reforma constituțională propusă e aprobată de electorat. Putin a explicat că, într-o eventuală retragere a sa, lupta pentru desemnarea unui succesor ar putea distrage atenția de la problemele reale ale țării.