CORONAVIRUS | Protest în Franța: Restaurantele au pus mese goale într-un apel pentru sprijin de carantină

CORONAVIRUS | Protest în Franța: Restaurantele au pus mese goale într-un apel pentru sprijin de carantină
foto: Pixabay

Restaurante, baruri și hoteluri din Franța au pus mese goale și au drapat șorțurile bucătarului afară,miercuri, pentru a protesta împotriva restricțiilor de blocare impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și a solicita mai mult ajutor de la stat.

Franța a dispus închiderea industriei ospitalității pe 14 martie, cu trei zile înainte de blocarea cauzată de Covid-19 la nivel național, și toate unitățile rămân închise chiar și după ce guvernul a început să relaxeze unele restricții, începând cu 11 mai.

„Este trist să nu avem restaurante și baruri deschise, ele fac parte din viața și cultura noastră”, a spus Aurore Begue, coproprietar a trei restaurante, la protestestul care a acut loc, miercuri, pe podul Alexandre III de pe Sena.

Joi, premierul Franței anunță noi măsuri de relaxare a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus

Primul ministru Edouard Philippe va dezvălui joi noi măsuri pentru relaxarea măsurilor impuse în contextul SARS-CoV-2, deși nu se știe dacă acestea vor include redeschiderea restaurantelor și cafenelelor, în special în punctele fierbinți ale focarelor epidemiei precum Parisul. Guvernul a refuzat să comenteze înaintea declarației sale.

Proprietarii de restaurante au recunoscut că ajutorul de stat i-a ajutat să se mențină pe linia de plutire, în special într-o schemă de forță pentru aproximativ 1 milion de lucrători din industria lor. Cu toate acestea, ei spun că este nevoie de mai mult.

Astfel că, într-o declarație comună, 11 asociații din industrie au cerut guvernului să renunțe la taxele sociale pentru 2020 și să extindă contribuțiile de permisie atâta timp cât normele de distanțare socială împiedică restaurantele să funcționeze la capacitate maximă.

De asemenea, ei au mai solicitat companiilor și utilităților de telecomunicații să reducă taxele și au dorit ca municipalitățile să ofere mai mult spațiu în zonele publice pentru a compensa regulile de distanțare socială în interior, scrie Reuters.

„Primarul de la Paris a spus că restaurantele vor avea mai mult spațiu pe trotuare, dar acest lucru nu a fost pus în practică încă”, a declarat Didier Desert, proprietarul restaurantului Ambassade d’Auvernia.

De asemenea, operatorii doresc ca proprietarii să renunțe la taxele de închiriere pentru perioada de blocare și să facă chirii proporționale cu cifra de afaceri a acestora, pe perioada restricțiilor de blocare.

„Un restaurant închis nu are cheltuieli, dar nici un venit”, a declarat Stephane Malchow, care conduce braseria Art Deco Mollard, lângă gara din Saint Lazare a capitalei. Braseria a fost deschisă la sfârșitul secolului 19, nu se închises niciodată, nici măcar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă proprietarul a fost nevoit să închidă în timpul pandemiei de SARS-CoV-2.

Franța a cheltuit 20% din PIB pentru relansarea economiei paralizate de COVID-19

Ministrul francez al finanțelor a declarat că măsurile guvernamentale pentru relansarea economiei în Franța, pe fondul crizei COVID-19, au costat 450 de miliarde de euro, echivalentul a 20% din produsul intern brut al țării.

Încă de la jumătatea lunii martie, guvernul Edouard Philippe a implementat un pachet de inițiative, printre care credite garantate de stat, amânări de taxe sau subvenții pentru micii întreprinzători.

„Dacă punem la socoteală tot ce s-a făcut cu bugetul și în sprijinul circuitelor de lichidități din mediul de afaceri, (costul, n.r.) este de 450 de miliarde de euro, 20% din prosperitatea națiunii pe hâtie”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al finanțelor.

Franța și Germania fac apel pentru redeschiderea rapidă a frontierelor în Uniunea Europeană

Recent, preşedintele Adunării Naţionale franceze Richard Ferrand şi omologul său german, Wolfgang Schäuble, au avut o întrevedere pe tema redeschiderii frontierelor, închise din cauza pandemiei Covid-19.

În acest context, cei doi oficiali europeni susțin redeschidere cât mai rapid posibil a frontierelor între statele membre ale Uniunii Europene (UE). O redeschidere a frontierelor este programată, în prezent, în interiorul frontierelor UE, începând de la mijlocul lui iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`