Mii de persoane s-au adunat în fața clădirii în care își desfășoară activitatea comisia electorală centrală a Serbiei, luni, la Belgrad, pentru a protesta în privința alegerilor locale și parlamentare despre care observatorii internaționali susțin că ar fi fost inechitabile, relatează Reuters.
Protestatarii s-au îndreptat spre principala secție de poliție din capitala sârbă, acolo unde cred aceștia că s-ar afla persoanele reținute de poliție în contextul violențelor de la protestul de duminică.
Anterior, poliția sârbă anunța că opt polițiști au fost răniți și 38 de persoane au fost reținute la sau după protestul de duminică.
Analistul de politică externă a comentat evenimentele, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
„Fraudarea alegerilor și, practic, blocarea drumului pe care Serbia sau o parte din populația Serbiei îl așteaptă de ani de zile, și anume integrarea în structurile europene. Sârbii merită lucrul acesta – și nu doar elita din Belgrad, nu doar opoziția își doresc ca acest drum să fie parcurs cât mai rapid. Partidul președintelui Vucic a fost cel care a organizat alegerile acestea, pentru că vorbim de niște alegeri anticipate (…) și ele au fost influențate”, a spus Miroslav Tașcu-Stavre.
„Au fost influențate de o mass-media care este aservită regimului lui Vucic, a fost în egală măsură influențată campania electorală. Vorbim aici de o campanie pentru alegerea unui nou parlament, dar în egală măsură alegerea unui nou parlament local pentru Voivodina, care o autonomie lărgită în cadrul Republicii Serbia, dar în egală măsură și alegerile pentru consiliul local din Belgrad”, a continuat el.
„Opoziția, pe bună dreptate, reclamă practic modul în care nu doar mass-media, dar și modul în care întreaga campanie a fost practic deturnată de către președintele Vucic, un președinte care ar trebui, la fel ca și în sistemul semiprezidențial românesc, să fie deasupra partidelor, or el a făcut campanie pe față partidului care l-a susținut în fruntea Serbiei. Practic, e o luptă între cei care doresc mai multă libertate, își doresc o Serbie în Uniunea Europeană și cei care se opun”, a adăugat analistul.