Protest masiv în Capitala Georgiei / Președinta Salome Zurabișvili îndeamnă oamenii să iasă în stradă și acuză că alegerile au fost furate (VIDEO)

Protest masiv în Capitala Georgiei / Președinta Salome Zurabișvili îndeamnă oamenii să iasă în stradă și acuză că alegerile au fost furate (VIDEO)
Sursa foto: Captura video

Zeci de mii de protestatari au umplut străzile capitalei Georgiei, Tbilisi, în seara zilei de 28 octombrie, pentru a contesta rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din țară, acuzând partidul în exercițiu Visul Georgian că a furat votul pentru a-și păstra puterea, potrivit eurasianet.

Pe măsură ce guvernele occidentale se gândesc la cum să reacționeze la rezultatele controversate ale votului din 26 octombrie din Georgia, în interiorul țării riscul de ciocniri crește, pe măsură ce opoziția mobilizează susținătorii și partidul Visul Georgian pregătește înăbușirea revoltelor. Mulțimea de la începutul protestului a fost pașnică.

Președintele Salome Zourabichvili, din punct de vedere tehnic o figură nepartizană, a adunat georgienii într-o adresă din 27 octombrie pentru a contesta rezultatele oficiale: Comisia Electorală Centrală (CEC) a țării, care este dominată de partidul de guvernământ Visul Georgian, a declarat că actuala putere a câștigat aproape 54% din numărul de voturi. Menționând că un astfel de număr a depășit nivelul de sprijin primit de Visul Georgian la votul parlamentar anterior din 2020, Zourabichvili și liderii opoziției au considerat cifrele (CEC) declarându-le neplauzibile și frauduloase.

„Fiind ultimul birou independent rămas în această țară, spun că nu recunosc acest vot”, a spus Zourabichvili a doua zi după alegeri. „Acceptarea acestor alegeri echivalează cu acceptarea unei preluări de către Rusia a Georgiei”, a spus președintele. Ea l-a acuzat pe președintele de onoare al partidului de guvernământ, miliardarul Bidzina Ivanishvili, că a subminat obiectivul Georgiei de a adera la Uniunea Europeană în favoarea unor legături mai strânse cu Moscova.

Flancat de liderii partidelor de opoziție, Zourabichvili le-a cerut georgienilor să iasă în stradă pentru a-și apăra voturile. De asemenea, ea a făcut un apel către Statele Unite și UE să ajute la protejarea democrației georgiane. „Aș dori să îi rog pe partenerii noștri, americanii și europenii, să fie alături de poporul [Georgiei], pentru că aceste alegeri nu au funcționat… nimic nu le poate face legitime”, a spus ea.

Observatorii electorali europeni au spus că alegerile au fost competitive, dar au subliniat numeroase încălcări ale procedurii și constrângerea alegătorilor. „Concurenții puteau în general să aibă campanie liberă, dar au persistat rapoarte de intimidare, constrângere și presiune asupra alegătorilor, în special asupra angajaților din sectorul public și a persoanelor vulnerabile din punct de vedere economic”, a spus o misiune internațională de observare condusă de structurile europene de monitorizare a democrației.

La o conferință de presă din 27 octombrie, observatorii europeni au refuzat să răspundă la întrebări cu privire la valabilitatea generală a alegerilor. Observatorii americani au fost mai direcți în aprecierile lor. „Înclinarea și abuzul de sistem, așa cum a făcut partidul de guvernământ din Georgia, pentru a garanta un rezultat, le îndepărtează dreptul oamenilor de a exercita o alegere reală și de a-și trage liderii la răspundere”, a declarat Daniel Twinning, președintele Institutului Republican Internațional, în timp ce a rezumat observațiile grupului său.

Partidul Visul Georgian a respins acuzațiile de manipulare a voturilor. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat opoziţia şi grupurile de supraveghere de încercări de a destabiliza ţara. „Încă o dată, aceste forțe merg împotriva ordinii constituționale în această țară”, a spus Kobakhidze pe 28 octombrie. „Dar toată lumea știe că statul deține controlul asupra situației și, desigur, nimeni nu poate deranja ordinea constituțională în această țară. ”

Pe baza numărării oficiale a voturilor, Visul Georgian a pierdut Tbilisi în fața opoziției, dar a măturat zonele rurale, obținând până la 80% din voturi în anumite municipalități îndepărtate. „Acum avem un guvern sat”, a glumit un comentator pe Facebook. Alții au susținut că unele zone îndepărtate sunt renumite pentru nereguli de vot. Observatorii au fost surprinși de camere sau au raportat în alt mod cazuri de umplere a buletinelor de vot în câteva secții dominate de minorități etnice.

Liderii și diplomații cheie europeni și americani au refuzat în mod evident să felicite Visul Georgian, care a fost implicat într-o retorică anti-occidentală în ultimii doi ani. Ungarul Viktor Orbán a fost o excepție, oferindu-și felicitările și sosind la Tbilisi pe 28 octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`