Protest masiv al opoziției din Polonia împotriva guvernului: „Suntem o jumătate de milion aici”. A participat inclusiv Lech Walesa

Protest masiv al opoziției din Polonia împotriva guvernului: „Suntem o jumătate de milion aici”. A participat inclusiv Lech Walesa

Sute de mii de oameni au mărșăluit prin centrul Varșoviei pentru a protesta împotriva guvernului populist de dreapta al Poloniei înainte de alegerile delicate care vor avea loc în toamnă. Partidul Lege și Justiție (PiS) a ajuns la putere în 2015, de când a erodat normele democratice, a atacat justiția independentă și a lansat campanii împotriva comunității LGBTQ+ și a drepturilor reproductive, scrie The Guardian.

„Suntem o jumătate de milion aici, este un record”, a spus Donald Tusk, fostul prim-ministru care conduce gruparea de opoziție a Platformei Civile. El a spus că marșul de duminică a fost cea mai mare adunare politică de când Polonia și-a recâștigat independența după perioada comunistă.

Nu a existat nicio confirmare oficială a mărimii mitingului, deși primăria din Varșovia a dat și o estimare de 500.000, iar străzile centrale au fost aglomerate de mulțimi de protestatari. Metroul orașului a fost copleșit pe măsură ce oamenii convergeau spre centru. Mulți oameni fluturau steaguri poloneze sau UE și starea de spirit era festivă.

„Întreaga Polonie, întreaga Europă și întreaga lume văd cât de puternici suntem și cât de pregătiți să luptăm din nou pentru democrație și libertate, așa cum am făcut acum 30, 40 de ani”, a spus Tusk mulțimilor la începutul evenimentului..

Tusk, care a servit două mandate ca prim-ministru al Poloniei din 2007 până în 2014, a revenit la politica națională după un mandat de cinci ani ca președinte al Consiliului European.

Marșul a fost convenit pentru a marca cea de-a 34-a aniversare a alegerilor din 1989, câștigate de un grup legat de mișcarea sindicală Solidaritate, care s-a dovedit un moment vital în încetarea guvernării comuniste în Polonia.

Deși a fost de acord cu Platforma Civilă, marșul a reunit numeroase grupări de opoziție, iar bannere în rândul mulțimii au cerut totul, de la drepturile trans până la reprezentarea sindicală.

„În urmă cu treizeci și patru de ani, eram cu toții împreună și exista un sentiment de comunitate și trebuie să recuperăm acest sentiment de comunitate și să ne transformăm furia în putere”, a spus Rafał Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei.

La miting a fost prezent și Lech Wałęsa, muncitorul șantierului naval care a apărut ca lider al mișcării de solidaritate și a devenit ulterior președintele Poloniei. Acum este un critic ferm al PiS.

PiS a câștigat popularitate pentru politicile care au dus la creșterea cheltuielilor sociale. Invazia Ucrainei de către Rusia a susținut, de asemenea, sprijinul partidului, precum și a suprimat unele critici internaționale la adresa politicilor sale, deoarece Polonia a devenit un pilon vital al alianței occidentale în sprijinul Ucrainei.

Sondajele sugerează că nici PiS, nici Platforma Civică a lui Tusk nu vor obține suficiente voturi pentru a forma singur un guvern, așa că rezultatul alegerilor ar putea depinde de modul în care partidele mai mici se descurcă și cine este capabil să formeze o coaliție viabilă.

Opoziția a fost întărită în ultimele zile prin adoptarea unei legi controversate care ar permite unei comisii guvernamentale să interzică persoanele din funcții publice dacă consideră că sunt agenți ai influenței ruse. A fost poreclit „Lex Tusk”, deoarece este considerat pe scară largă ca vizează liderul opoziției.

Legea a fost semnată de președintele Andrzej Duda săptămâna trecută, deși aproape imediat a sugerat amendamente la ea după o furtună de critici că este neconstituțională și un pretext pentru a lansa o vânătoare politică de vrăjitoare.

„Legea este împotriva lui Tusk, dar cu toții putem fi vizați de această lege, pentru că nu vor ezita să o folosească împotriva nimănui”, a declarat avocatul și activistul Sylwia Gregorczyk-Abram înainte de miting. „Este punctul culminant al sistemului autoritar dezvoltat în Polonia în ultimii opt ani. Ne aflăm acum la o răscruce între a fi o țară autoritara și o țară democratică.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`