Protest la Viena după victoria obținută de extrema dreaptă în alegeri. Mii de oameni le cer lui Karl Nehammer și celorlalte partide austriece să nu se alieze cu FPO

Protest la Viena după victoria obținută de extrema dreaptă în alegeri. Mii de oameni le cer lui Karl Nehammer și celorlalte partide austriece să nu se alieze cu FPO
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Herbert Neubauer

Mii de protestatari au participat la un marș în Viena, joi, pentru a îndemna partidele politice din Austria, în special pe conservatorii de la guvernare, să nu formeze un guvern cu Partidul Libertății (FPO), formațiunea de extremă dreapta care a câștigat alegerile generale, relatează Reuters.

Extrema dreaptă a câștigat alegerile generale din Austria

FPO s-a clasat pe prima pe poziție la scrutinul de duminică, o premieră în Austria, cu un scor de 29%. Este vorba despre o formațiune eurosceptică, cu atitudini prietenoase față de Rusia, care a fost fondată în anii `50 sub un lider care a fost ofițer SS și parlamentar nazist.

Departe totuși de a-și asigura majoritatea în legislativul austriac în urma votului, FPO trebuie să formeze o coaliție dacă vrea să guverneze.

Doar Partidul Popular (OVP) al cancelarului în exercițiu, Karl Nehammer, a lăsat o portiță deschisă pentru formarea unei alianțe, însă nu și dacă liderul FPO, Herbert Kickl, va face parte din guvern, o condiție asupra căreia insistă FPO.

Protest la Viena împotriva FPO

„Vrem să spunem clar acum, preventiv: Dragă OVP, te rugăm să nu intri iarăși în acest pact”, a declarat Marty Huber, unul dintre organizatorii protestului, pentru Puls 24 TV, pe măsură ce o mulțime mare de oameni se adunase în fața Universității din Viena și flutura steaguri-curcubeu și bannere cu mesajul „Protejați democrația”.

Marșul s-a desfășurat pe inelul median al capitalei austriece.

Huber făcea referire la faptul că FPO a fost de două ori la guvernare cu OVP, însă de fiecare dată ca partener mai mic. OVP s-a clasat pe poziția a 2-a la alegerile generale de duminică, cu aproximativ două procente în spatele extremei drepte.

Președintele țării, Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, urmează să aibă o întâlnire cu liderii partidelor parlamentare. Primul așteptat la consultări este Kickl, vineri. Președintele a îndemnat partidele să discute și între ele despre o eventuală coaliție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`