Protest în Ungaria, după demisiile în masă de la principalul site independent de știri din țară. Peste 70 de angajați acuză guvernul Viktor Orban că vrea să acapareze publicația

Protest în Ungaria, după demisiile în masă de la principalul site independent de știri din țară. Peste 70 de angajați acuză guvernul Viktor Orban că vrea să acapareze publicația
foto: captură 444.hu

Majoritatea jurnaliștilor de la Index, cel mai mare site independent de știri din Ungaria, au demisionat la câteva zile distanță de momentul în care redactorul-șef a fost îndepărtat din funcție. Astfel, mii de persoane s-au adunat, vineri seară, la sediul publicației independente și au mărșăluit pe străzile Budapestei, în semn de solidaritate cu ziariștii care au renunțat în masă la funcții din cauza presiunilor politice.

Protest în Ungaria, după demisiile în masă de la principalul site independent de știri din țară

Peste 70 de angajați de la Index au demisionat, vineri, și au acuzat guvernul Orban că a demarat o ofensivă pentru a le distruge site-ul sau a le controla politica editorială. Index este ultima instituție-cheie de presă independentă din Ungaria, iar Szabolcs Dull, redactorul-șef, a fost demis marți. Jurnaliștii publicației au declarat că îndepărtarea sa din funcție reprezintă o „ingerință clară” și o încercare de a pune presiune.

Tot vineri, dar la câteva ore distanță, protestatarii s-au adunat pe străzile Budapestei și au protestat pentru libertatea presei. Demonstranții plănuiau să meargă la biroul premierului Viktor Orban, potrivit BBC.

Tüntetésen állnak ki az Index munkatársai és a sajtószabadság mellett

Publicată de 444 pe Vineri, 24 iulie 2020

Guvernul Viktor Orban și apropiații săi controlează cea mai mare a presei din Ungaria

În ultimele decenii, susținătorii premierului naționalist și creștin-conservator Viktor Orban au acaparat încetul, cu încetul presa independentă din Ungaria. În prezent, țara vecină se clasează pe locul 89 din 180 de state incluse în Indexul Mondial al Libertății Presei realizat de către Reporteri fără Frontiere. Mai mult decât atât, Foreign Affairs, una dintre cele mai renumite reviste de politică externă din lume, chiar l-a plasatpe Viktor Orban în Top 5 al autocraților de pe glob.

În ultima lună, Szabolocs Dull a avertizat că Index se regăsește „sub o asemenea presiune externă, încât s-ar putea ajunge la sfârșitul echipei editoriale. Într-un material alarmant din 22 iunie, el susținea că jurnaliștii sunt „în pericol” și că nivelul „barometrului de libertate” de pe prima pagină a site-ului a fost mutat la „în pericol”.

Trei editori și alți peste 70 de angajați au anunțat, vineri, că demisionează din cauză că Laszlo Bodolai, președintele fundației care deține site-ul, a refuzat să îl repună în funcție pe redaactorul-șef. Plecarea lor din redacție a fost un moment cu adevărat emoționant.

Bodolai a respins acuzațiile potrivit cărora independența publicației ar fi în pericol și l-a învinuit pe Szabolcs Dull pentru că a eșuat în a controla tensiunile din redacție.

Temerile cu privire la independența Index.hu au apărut în urmă cu câteva luni, când Miklos Vaszily, un om de afaceri pro-Viktor Orban, a luat 50% din acțiunile firmei care controlează publicitatea și veniturile publicației.

El a mai condus și postul de televiziune pro-guvernamental TV2 și este considerat drept un actor vital în transformarea pe care a suferit-o un alt site ungar, Origo, care s-a alăturat publicațiilor pro-Viktor Orban.

În timp ce tensiunile deveneau tot mai mari, vineri, în spațiul public a apărut o fotografie cu Miklos Vaszily, care lua prânzul alături Maria Schmidt, istorică și o consilieră cheie pentru premierul ungar Viktor Orban.

Demisiile de la Index privează publicul ungar de cea mai puternică voce independentă din peisajul mediatic din Ungaria. Angajații au demisionat pentru că au pledat să rămână liberi de influență politică – într-o țară în care cea mai mare parte a presei pur și simplu așteaptă ordine de la guvern. Posturile publice de radio și televiziune, dar chiar și agenția publică de presă MTI au renunțat de mult timp la a mai pretinde măcar că sunt imparțiale, scrie BBC.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)
19:12 - Andreea Marin, semnal de alarmă privind problemele de la secțiile de votare. „Am văzut oameni renunțând la a mai vota”
18:55 - Călin Georgescu a comparat victoria sa în primul tur al prezidențialelor cu Revoluția din 1989: „Ne-am recâștigat demnitatea și am luptat pentru a reface cultul onoarei și demnității” (VIDEO)
18:44 - Traian Băsescu: „Georgescu va avea în mine un adversar, nu este o soluție pentru România” și „Doamna Lasconi trebuie să pună mâna pe carte”
18:41 - Reacția lui Călin Georgescu, după ce a fost acuzat de extremism: “Nu trebuie să alegem de partea cui suntem” (VIDEO)
18:40 - Victor Negrescu, după demisia lui Ciolacu: „Vom veni și cu o nouă abordare în felul în care comunicăm” (VIDEO)
18:30 - Călin Georgescu: Noi nu am avut o campanie electorală, ci am avut o chemare / Partidele trebuie să își regăsească scopul. Nu de la Bruxelles vine suferința, ci din sufletul țării noastre (VIDEO)
18:24 - „Mini-luna” Pământului, de dimensiunea unui autobuz, ar putea să dispară. Astronomii spun că ar putea să fie chiar o bucată din Lună
18:13 - A murit un fost judecător de la CCR. A fost și senator UDMR
18:13 - Siegfried Mureșan (PNL): Singura variantă responsabilă acum este să susținem candidatul pro-european la alegerile prezidențiale împotriva candidatului pro-rus. Rusia încearcă să destabilizeze România