Protest fără procedent în Coreea de Sud: Sute de mii de profesori, în stradă după ce o tânără învățătoare s-a sinucis. Ei se plâng de standardele draconice ale sistemului și de abuzurile părinților (VIDEO)

Publicat: 05 09. 2023, 18:25
Imagine de la protestul profesorilor din Coreea de Sud. Sursa foto: Captură Video - Firstpost / YouTube

Sute de mii de profesori protestează în Coreea de Sud, după ce o învățătoare tânără, în vârstă de doar 23 de ani, s-a sinucis copleșită de responsabilitățile tot mai presante de la serviciu, informează BBC și CNN.

De altfel, tot mai multe cadre didactice din această țară se plâng că nu-și mai pot face meseria și sunt mereu stresați din cauza unei legi introduse în 2014, potrivit căreia orice persoană care suspectează un caz de abuz asupra unui copil poate raporta acest lucru chiar dacă nu are dovezi, urmând ca apoi autoritățile să facă investigații. Profesorii reclamă că părinții fac abuz de această lege, iar ei nu mai au autoritate asupra copiilor și nu le mai aplică niciun fel de mustrări, de teamă să nu-și piardă locurile de muncă.

Inițial, ministrul Educației a avertizat că al doilea protest, cel de luni, e ilegal, dar apoi și-a nuanțat declarația și a afirmat că oamenii au dreptate să manifesteze și că nu vor fi pedepsiți.

Profesorii spun că vor continua să protesteze până când legea îi va proteja.

Coreea de Sud e cunoscută pentru sistemul de învățământ cu standarde extrem de ridicate.

Această țară are cea mai mare rată de sinucidere dintre statele membre OCDE, rată în creștere în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Mulți invocă școala drept principalul motiv de stres, deoarece sunt nevoiți să învețe de dimineață până seară pentru a face față rigorilor.

Mesajele lăsate de învățătoarea care s-a sinucis

Învăţătoarea, care s-a sinucis pe 18 iulie, preda la clasa I la o școală din Seul. Pe 5 iunie, ea a scris în jurnal despre momentul în care a intrat la clasă pentru a preda: „Simt că mă apasă în piept și că o să cad. Nici nu ştiu unde mă aflu”. Pe 3 iulie, ea a scris că se simte atât de copleșită încât vrea „să se lase dusă”.

Două săptămâni mai târziu, colegii ei au găsit-o moartă în dulapul din sala de clasă.

După două zile, autorităţile au anunţat că ea a luat „decizia nefericită de a face o alegere extremă”, un eufemism des utilizat în Coreea de Sud pentru sinucidere.

Profesorii din Coreea de Sud, proteste uriașe după ce o colegă s-a sinucis

Moartea tinerei învățătoare a declanșat un val de furie mai ales că și alte cadre didactice s-au sinucis, copleșite de îndatoririle de serviciu. 100 de profesori din şcolile publice sud-coreene, majoritatea învăţători, și-au pus capăt zilelor din ianuarie 2018 până în iunie anul acesta.

Sâmbătă, circa 200.000 de angajați din sistemul de învățământ sud-coreean au protestat. Luni, alți circa 50.000 au întrerupt lucrul și au ieșit în stradă, deși ministrul Educației avertizase că manifestația va fi declarată ilegală deoarece încalcă dreptul copiilor la educație, drept prevăzut în Constituție.

Ulterior, ministrul și-a nuanțat declarațiile și a transmis că a auzit „strigătele disperate ale profesorilor” și că niciunul dintre participanții la protestul de luni nu va fi sancționat.

Profesorii reproșează solicitările prea dure ale sistemului, precum și faptul că sunt hărțuiți de unii părinți. Ei cer schimbarea legii din 2004 care permite oricărei persoane să denunțe pretinse abuzuri ale cadrelor didactice chiar și fără să aibă dovezi.

Profesorii spun că nu-i mai pot disciplina pe copii deoarece se tem că vor fi reclamați.

„Actuala lege de prevenire a abuzurilor asupra copiilor restricţionează predarea la clasă. Majoritatea profesorilor şi părinţilor sunt buni, dar unii părinţi abuzează de lege şi dau în judecată profesorii”, a spus una dintre profesoarele care au protestat.

Preşedintele Yoon Suk Yeol a intervenit și el și a transmis că trebuie „restabilită autoritatea didactică și normalizat sistemul educațional”.