Propaganda rusească, în vizorul NATO: Moscova finanţează campanii de „dezinformare“ în scopul de a destabiliza Europa

Publicat: 02 08. 2016, 11:04
Foto: euractiv.ro

Anul trecut, Kremlinul a aprobat o creştere impresionantă de buget pentru instituţiile ruseşti de presă care transmit în limbi de circulaţie internaţională, dar mai ales pentru Russia Today, dar şi pentru agenţia de presă Sputnik, potrivit adevarul.ro.

Chiar dacă bugetul pentru 2015 pentru serviciile ruse de media din străinătate era iniţial de 178 de milioane de euro, acesta a fost majorat la 301 milioane de euro. Suma suplimentară a fost atribuită deschiderii de către Russia Today a unui birou în Londra, precum şi „altor posturi care transmit zi şi noapte în germană şi în franceză“.

Informaţiile privind cheltuielile suplimentare au venit la numai câteva zile după ce noul comandant al NATO, Curtis Scaparrotti, a avertizat că Moscova finanţează campanii de „dezinformare“ în scopul de a destabiliza Europa.

Scaparrotti a afirmat că Moscova finanţează campanii de „dezinformare“ în scopul de a destabiliza Europa „Vedem activităţile în spaţiul cibernetic, vedem influenţa în Europa în termeni de finanţare a partidelor politice, anumite dezinformări pentru a construi situaţii ce nu sunt adevărate“, a afirmat el, adăugând că utilizarea unei astfel de propagande este o încercare a Rusiei de „a-şi atinge obiectivele fără ca măcar să înceapă un conflict“.

„Sunt de părere că putem face faţă. Este dificil, mai ales în lumea occidentală, întrucât credem în libertatea presei, credem că trebuie să fim sinceri în presă, credem în statul de drept, aşa că avem dificultăţi în a aborda această chestiune şi în a o contracara, dar trebuie să facem aceasta“, a afirmat comandantul NATO.

Surse din domeniul securităţii din SUA au acuzat agenţiile ruse de informaţii că au piratat serverele Comitetului Naţional Democrat, dând apoi publicităţii mii de e-mailuri care au afectat imaginea Partidului Democrat exact când Hillary Clinton urma să fie confirmată drept candidată a democraţilor în cursa prezidenţială din Statele Unite.

După ce WikiLeaks a publicat e-mailurile, acest lucru a fost consiterat un complot menit să crească şansele lui Donald Trump,.

De cealaltă parte, Ministerul rus de Externe a calificat drept „insultătoare şi nemeritată“ acuzaţia Washingtonului conform căreia Moscova s-ar afla în spatele unei acţiuni de piratare a computerelor Comitetului Naţional al Partidului Democrat.