Proiectul Nord Stream 2 ar putea fie suspendat sau anulat, potrivit Gazprom

Proiectul Nord Stream 2 ar putea fie suspendat sau anulat, potrivit Gazprom
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Proiectul Nord Stream 2 ar putea fie suspendat sau anulat din cauza presiunilor politice, consideră producătorul rus Gazprom, transmite Reuters.

Proiectul Nord Stream 2 ar putea fi suspendat sau anulat

Proiectul de 11 miliarde a fost suspendat la sfârșitul anului 2019, după ce principala companie ce montează conductele, Allseas, a renunțat din cauza sancțiunilor SUA. Lucrările au reluate luna trecută, când o mică secțiune, de 2,6 kilometri, a fost terminată în apele germane. Lucrările la conducta principală nu au fost reîncepute până acum.

Gazprom, ca firmă listată, este obligată să informeze investitorii despre potențialele riscuri în prospectul eurobondurilor înainte ca aceste obligațiuni să ajungă pe piețele financiare.

Germania, care a susținut proiectul până acum, suportă noi presiuni de anulare a Nord Stream 2 după ce Alexei Navalnîi a fost arestat luni, imediat după ce s-a întors în Rusia.

Departamentul de Stat al SUA le-a transmis luna aceasta companiilor europene care sunt suspectate că ajută la construirea gazoductului rus Nord Stream 2 că riscă sancțiuni, Administrația Trump pregătind o ultimă rundă de măsuri punitive contra proiectului, au declarat două surse pentru Reuters.

O navă rusă însărcinată cu punerea conductelor pentru finalizarea construcției controversatei conducte va fi supusă sancțiunii administrației SUA, a declarat luni Ministerul Economiei din Germania.

Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream.

SUA, pe cale să sancționeze companiile europene implicate înNord Stream 2

Departamentul de Stat alSUAa transmis companiilor europene despre care se crede că ar ajuta la construirea gazoductuluiNord Stream 2din Rusia că se confruntă cu riscul sancțiunilor, în timp ce administrația Trump care se pregătește de retragere a pregătit o rundă finală de măsuri punitive împotriva proiectului, au declarat marți mai multe surse pentruReuters.

„Încercăm să informăm companiile cu privire la risc și să le îndemnăm să se retragă înainte de a fi prea târziu”, a declarat o sursă a guvernuluiSUAsub condiția anonimatului.

Sursa americană a declarat că Departamentul de Stat ar trebui să emită un raport până joi sau vineri cu privire la companiile despre care crede că ajută la construirea conductei Rusia-Germania. Companiile care ar putea fi incluse în raport vizează societățile care ajută la amenajarea conductei submarine sau verifică echipamentul de construcție al proiectului, a spus sursa.

Companiile ar putea fi expuse riscului sancțiunilorSUAconform legislației în vigoare dacă nu încetează să lucreze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`