UPDATE, 26 septembrie, ora 23.45: SPD este în continuare pe prima poziție la alegerile federale din Germania, cu un scor de 25,8%, iar în spatele social-democraților este blocul conservator CDU/CSU, cu 24,2%, conform proiecțiilor transmise de Deutsche Welle. Urmează Verzii (14%), care sunt pe punctul de a obține cel mai bun rezultat de până acum, FDP (11,5%), AfD (10,6%) și Stânga, care se zbate în jurul pragului de 5%.
UPDATE, 26 septembrie, ora 22.45: Proiecțiile de la alegerile federale din Germania îi plasează în continuare pe social-democrați în fruntea ierarhiei, cu un scor 25,7%. În spatele SPD este blocul CDU/CSU, cu 24,5%, iar podiumul este completat de Verzi, cu 14,3%. În acest moment, celelalte formațiuni care trec pragul pentru intrarea în Bundestag sunt FDP (11,5%), AfD (10,5%) și Stânga (5%).
Știrea inițială: Primele proiecții de la alegerile federale germane îi plasează pe social-democrații de centru-stânga înaintea blocului conservator CDU/CSU, cu un avans de 0,2%. Într-o cursă atât de strânsă, perspectivele pentru formarea unei coaliții rămân deocamdată incerte.
Primele rezultate proiectate pentru alegerile federale germane din 2021 plasează SPD pe prima poziție, cu un scor de 24,9%, social-democrații find urmați îndeaproape de CDU și formațiunea-soră din Bavaria, CSU, cu 24,7%. Chiar și așa, potrivit proiecțiilor, conservatorii ar urma să câștige un mandat în plus față de partidul de centru-stânga, transmite Deutsche Welle.
Verzii sunt pe poziția a treia, cu 14,8%, în ceea ce se profilează a fi drept cel mai bun scor pe care l-au obținut vreodată. Alternativa pentru Germania (AfD) are 11,3% și este imediat deasupra Democraților Liberi (FDP), care au 11,2%. Stânga a obținut 5%.
Proiecțiile sugerează că formațiunile de centru-stânga sunt marile câștigătoare ale scrutinului. SPD a câștigat 4,5% comparativ cu rezultatul obținut la alegerile federale precedente, cele din 2017, în timp ce Verzii au crescut cu 6%.
În schimb, creștin-democrații par să se îndrepte către un eșec istoric la scrutinul care marchează finalul erei Merkel. Au scăzut cu 8% față de rezultatul din 2017 și sunt pe punctul de a obține cel mai slab scor după 1949.
Rămâne neclar în ce măsură și sub ce formă se va putea coagula o coaliție de guvernare. Potrivit proiecțiilor, o opțiune ar fi să se meargă mai departe cu „marea coaliție” compusă din blocul CDU/CSU și SPD, care a condus Germania după anul 2013.
O altă opțiune ar fi o coaliție în trei între CDU/CSU, Verzi și FDP. Totodată, există și scenariul în care SPD ar căuta un parteneriat cu Verzii și FDP.
Bundestagul nu va alege un nou cancelar al Germaniei până nu se va forma o coaliție de guvernare, proces care ar putea dura luni întregi. Între timp, interimatul va fi asigurat de Angela Merkel.