Proiectele de buget pentru cheltuielile publice ale Italiei, Lituaniei și Austriei riscă să încalce regulile Uniunii Europene

Proiectele de buget pentru cheltuielile publice ale Italiei, Lituaniei și Austriei riscă să încalce regulile Uniunii Europene
Foto: dcnews.ro

Comisia Europeană a avertizat Italia, Austria și Lituania că riscă să încalce regulile Uniunii Europene în ceea ce privește planurile de buget pentru cheltuielile publice. Potrivit mediafax, la o luna după ce Spania a fost avertizată aproape la fel, cele trei țări sunt avertizate pentru planurile cheltuielilor publice.

Autoritățile de la Bruxelles analizează proiectele de buget înainte ca acestea să fie aprobate în Parlamentele naționale, iar dacă sunt găsite probleme, UE emite avertismente de schimbare a planurilor respective, pentru a corespunde normelor internaționale. În cazul în care guvernele refuză să coopereze, autoritățile UE pot chiar amenda guvernele respective.

În 2013, UE a introdus în țările care folosesc euro, reguli bugetare noi. Aceste măsuri au fost impuse ca reacție a datoriilor care au pus în pericol viitorul uniunii monetare. Procedura va trebui aprobată de miniștrii de Finanțe, care se vor întâlni pe data de 23 noiembrie.

„Pentru prima oară de la declanşarea crizei, vedem că datoriile publice încep să scadă. Este important ca guvernele să continue implementarea unor politici fiscale responsabile, iar unele dintre acestea să continue curăţarea finanţelor publice”, potrivit CE.

Din cauza crizei refugiaților, care a afectat Uniunea Europeană, Comisia a anunțat că impactul bugetar al numărului mare de refugiați va fi luat în calcul pentru eventualele abateri de la regulile bugetare în 2015, dar și în 2016.

Din această cauză, miniștrii de finanțe au declarat că banii cheltuiți pentru imigranți să nu fie incluși în calculul deficitului bugetar.

Potrivit rapoartelor CE, bugetele Estoniei, Luxemburgului, Olandei, Germaniei și Slovaciei respectă în totalitate regulile UE.

Cele ale Belgiei, Finlandei, Letoniei, Maltei, Irlandei, Franței și Sloveniei respectă în mare parte aceste reglementări, iar Cipri și Grecia nu au prezentat bugetele, din cauza faptului că se află în programe de sisținere financiară.

Portugalia a amânat prezentarea programului de buget din cauza alegerilor generale care se desfășoară în țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`