Proiect de tratat privind pandemiile, încheiat fără un acord. Ce presupune acesta

Publicat: 27 05. 2024, 08:48
Foto: Pixabay

Negocierile pentru un proiect de tratat privind pandemiile s-a încheiat, dar fără a ajunge la un acord, după mai bine de doi ani de când au început demersurile pentru acesta.

Scopul tratatului

Se spune că tratatul ar fi permis OMS să încalce suveranitatea sanitară a statelor membre, care nu au reușit să ajungă la un acord privind prevenirea și lupta împotriva pandemiilor, informează Profit.

Negocierile au fost prelungite de mai multe ori, în speranța că se va ajunge la un acord. Scopul acestuia era implementarea unor măsuri pentru a consolida apărarea împotriva agenților patogeni după ce virusul Covid-19 a făcut milioane de morți.

Directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a cerut țărilor să continue demersurile pentru că omenirea are nevoie de un tratat privind pandemiile.

„Ceea ce contează acum este ce învățăm din această experiență și cum putem reseta lucrurile, recalibra, identifica principalele provocări și să mergem mai departe. Aceasta este ceea ce conteaza”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Măsurile acordului ar fi avut rolul de a preveni situația din timpul pandemiei de Covid-19. Unul dintre punctele esențiale ale tratatului se referee la construirea unui „sistem multilateral de acces și de împărțire a beneficiilor pentru agenții patogeni cu potențial pandemic” (PABS), coordonat de OMS.

Statele membre au fost de acord să partajeze datele despre patogenii cu potențial pandemic și să împartă vaccinuri și produse medicale, doar că țările în curs de dezvoltare nu doresc să procedeze astfel fără să primească garanția că vor obține vaccinuri și alte produce medicale.

Dar, înainte de implementare, trebuia să se știe dacă firmele farmaceutice vor ceda 10% din producția lor către OMS pentru a vaccina angajații din prima linie.

Alte măsuri pentru care statele membre OMS trebuiau să le ia sunt vaccinarea sistematică, gestionarea riscurilor biologice în laboratoare și prevenirea rezistenței la medicamente antimicrobiene.

Țările sărace nu ar putea implementa măsurile acordului

Dar, acordul întâmpină dificultăți, având în vedere că țările sărace nu au resursele necesare pentru a implementa aceste măsuri. Mai mult, țările dezvoltate nu vor să plătească în locul celor sărace fără să fie siguri că vor primi ceva la schimb.

Acordul se referee și la stabilirea unor prețuri rezonabile ale produselor medicale pentru a evita, de exemplu, penuria de măști, cum s-a întâmplat în pandemie.

Tratatul nu ar fi trebuit să îi permită OMS să impună statelor membre interzicerea sau acceptarea călătoriilor, obligativitatea de vaccinare sau aplicarea măsurilor de carantină.