Profilerul Paul Herinean a declarat luni, pentru B1 TV, că tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico e un semnal de alarmă pentru politicieni, mass-media, figuri publice și pentru societatea occidentală în general că e nevoie de o temperare a discursului public și de mai mult echilibru, deoarece agresivitatea în limbaj generează emoții, iar emoțiile duc la comportamente, uneori la acte de acest fel.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Să analizăm cauzele acestei situații la nivel regional, la nivelul Europei și, punctual, în Slovacia.
Cea mai importantă valoare a societății occidentale în care noi trăim e viața. Valori ca onestitatea, adevărul, corectitudinea sunt foarte importamnte pentru orice societate – transparența, libertatea… – dar cea mai importantă e viața. Și ce vedem acum e că cea mai importantă valoare a societății occidentale, a societății slovace, e amenințată la modul direct.
Care sunt cauzele? Ele provin din niște nemulțumiri. Cine alimentează, exacerbează aceste nemulțumiri, emoții, sentimente și frustrări? E un principiu în zona geopoliticii și geostrategiei. Suntem tentați mereu să analizăm economic, din punct de vedere al resurselor, militar. Principiul la care fac referire e ”follow the money” – înseamnă cine are de câștigat dacă se întâmplă aceste lucruri?
Spuneați că e o suspiciune probabil suficient de întemeiată că în spate s-ar afla propaganda rusă și că în satele ei s-ar afla interesele Kremlinului.
Dacă analizăm un pic, o să vedem că o Europă puternică, niște state europene puternice nu ajută cu nimic regimul de la Kremlin. Nu înseamnă că e o relație de cauzaliatte între ce se întâmplă în Slovacia, Franța, poate în România și alte părți, dar putem puncta că avem de-a face cel puțin cu o coincidență. Faptul că există aceste tensiuni sociale, dezbinare în statele europene și între statele europene, acest lucru e de natură a servi direct sau indirect interesele Kremlinului”, a explicat Paul Herinean.
Acesta a punctat apoi că slovacii au constatat corect că discursul public tot mai agresiv al politicienilor nu a făcut decât să alimenteze și mai mult dezbinarea din țara lor. Politicienii înșiși și-au dat seama și au făcut un pas în spate, pentru că au înțeles gravitatea faptelor și și-au asumat răspunderea. O escaladare a discursului agresiv și violent ar fi făcut ca evenimentele din Slovacia să fie replicate acolo și în alte țări.
„Deci încercarea de asasinare din Slovacia e un semnal de alarmă pentru întreaga societate occidentală, pentru politicieni, pentru mass-media, pentru formatorii de opinie să înțelegem că aceste cuvinte pe care le spunem generează emoții, iar emoțiile generează comportamente. Atunci, trebuie să înțelegem că lucrurile trebuie să fie un pic mai echilibrate decât sunt azi”, a mai declarat profilerul Paul Herinean, pentru B1 TV.