Se spune că eșecul utilizării sângelui lui San Gennaro prevestește evenimente nefericite, așa cum s-a întâmplat și înainte de primul război mondial, iar anul 2017 se anunță a fi unul rău.
Din 1389 până în prezent, ceremonia lichefierii sângelui lui San Gennaro (Sfântul Ianurie) are loc de trei ori pe an: în sâmbăta dinaintea primei duminici din mai, pe 19 septembrie și pe 16 decembrie, când se comemorează erupția Vulcanului Vezuviu din 1631. Sângele ținut într-o capsulă specială din sticlă, trece din starea de coagulare în cea lichidă într-un mod miraculos în timpul slujbei.
Sângele nu s-a lichefiat în 1939, înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul epidemiei de holeră din Napoli, 1973 și în 1980, când a avut loc un cutremur.
Nu trebuie să ne gândim la dezastre şi calamităţi. Suntem oameni cu credinţă şi trebuie să continuăm să ne rugăm“, a declarat monseniorul Vincenzo De Gregorio, abatele de la Capela Comorii lui San Gennaro, , informează Adevărul. „În doctrinele locale, eşecul lichefierii sângelui semnalizează venirea războiului, a foametei, a bolilor şi un dezastru“.
Anul acesta, pe 19 septembrie, sângele s-a lichefiat. Istoric, sângele suferă schimbări odată cu venirea noului Papă. Pe 21 martie 2016, Papa Francisc s-a întâlnit cu preoții care vechează flaconul cu sânge pentru a oferi o binecuvântare. După ce a primit flaconul înapoi de la Papă, s-a spus că Sfântul Gennaro îl iubește pe Papă pentru că sângele este lichefiat pe jumătate.
Ultima dată când sângele s-a lichefiat în prezența unui Papă, a fost în 1848, când Pius al IX-lea a vizitat catedrala din Napoli.