Produsele fabricate prin muncă forțată vor fi interzise în UE. Parlamentul European a aprobat normele care interzic vânzarea, importul și exportul acestora

Produsele fabricate prin muncă forțată vor fi interzise în UE. Parlamentul European a aprobat normele care interzic vânzarea, importul și exportul acestora
Sursa foto: Freepik.com

Parlamentul European a aprobat marți, 23 aprilie, normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de produse fabricate prin muncă forțată, informează Reuters.

Produsele fabricate prin muncă forțată, interzise în UE

Această măsură a fost determinată de legislatorii UE îngrijorați de drepturile omului din regiunea chineză Xinjiang. O lege asemănătoare a fost adoptată de Statele Unite în 2021, din același motiv. Conform guvernului american, China comite un genocid împotriva musulmanilor uiguri.

China, însă, neagă abuzurile din Xinjiang, un important producător de bumbac care furnizează o mare parte din materialele pentru panourile solare din întreaga lume.

Autoritățile naționale din UE sau Comisia Executivă vor putea să investigheze mărfurile, lanțurile de aprovizionare și producătorii suspecți. Investigațiile preliminare ar trebui să fie finalizate în termen de 30 de zile lucrătoare.

Dacă un produs este considerat fabricat prin muncă forțată, acesta nu va mai putea fi vândut pe piața din UE, iar transporturile nu vor fi acceptate la frontierele UE.

„Astăzi, la nivel mondial, 28 de milioane de oameni sunt captivi în mâinile traficanților de ființe umane și ale statelor care îi forțează să muncească pentru un salariu mic sau chiar fără s fie plătiți. Europa nu își poate exporta mărfurile în timp ce importă produse realizate cu muncă forțată. Faptul că UE are în sfârșit o lege care interzice aceste produse este una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat”, a declarat Maria-Manuel Leitao-Marques, membru portughez al Alianței Socialiștilor și Democraților din Parlament, potrivit sursei citate anterior.

Parlamentul UE a aprobat legea cu o largă majoritate de 555 de voturi pentru, șase împotrivă și 45 de abțineri.

Pentru ca legea să intre în vigoare, mai e nevoie de aprobarea țărilor UE, o etapă finală care, de obicei, este o formalitate prin care se aprobă legi fără modificări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare