Producătorul de arme britanic BAE Systems a obținut un profit record pe fondul războaielor din Ucraina și Gaza. Șeful companiei se așteaptă la „o creștere susținută în următorii ani”.

Publicat: 21 02. 2024, 16:27

Creșterea cheltuielilor militare determinate de războiul din Ucraina și cel din Gaza a ajutat producătorul britanic de arme BAE Systems să înregistreze profituri record anul trecut, cu o creștere suplimentară așteptată în 2024.

Acțiunile producătorilor de arme au crescut în ultimii doi ani

Acțiunile producătorilor de arme au crescut în ultimii doi ani, după ce a început războiul din Ucraina în februarie 2022 iar guvernele și-au reevaluat planurile de cheltuieli militare.

Compania BAE Systems a realizat profituri de bază de 2,7 miliarde de lire sterline la vânzări record de 25,3 miliarde de lire sterline în 2023.
Interesele extinse ale BAE Systems includ construirea de submarine nucleare și avioane de luptă, tancuri și nave, precum și arme și muniții.
Charles Woodburn, directorul executiv al BAE, a declarat că producătorul de arme se așteaptă „o creștere susținută în următorii ani”.

„Chiar dacă cea mai mare parte a volumului nostru de comenzi a fost determinată de pozițiile existente în program care preced conflictul din Ucraina, comenzile de reaprovizionare și îmbunătățire a armurii grele și a muniției încep să vină.”

Prețul acțiunilor BAE a scăzut cu mai mult de 3% miercuri dimineață, deoarece marjele au fost puțin mai mici decât se aștepta, dar rămân aproape de maxime record, evaluând compania la aproape 38 de miliarde de lire sterline. Valoarea acțiunilor sale a crescut mai mult decât de două ori din februarie 2022.

Compania se așteaptă să-și mărească vânzările cu 10% sau 12% în 2024

BAE a fost înființată în 1999 odată cu fuziunea dintre Marconi Electronic Systems și British Aerospace, ea însăși o uniune a companiilor de apărare, inclusiv British Aircraft Corporation și Hawker Siddeley.

Compania se așteaptă să-și mărească vânzările cu 10% sau 12% în 2024. Comenzile pe termen lung sunt, de asemenea, stimulate încă de anul trecut de pactul Aukus dintre Australia, Regatul Unit și SUA pentru următoarea generație de armament de atac nuclear, submarine și programul global de luptă aerian cu o colaborare între Italia, Japonia și Marea Britanie pentru construirea unui nou avion de luptă.

BAE a spus că războiul din Ucraina, în special, a evidențiat importanța tehnologiei autonome, în același timp „consolidând nevoia critică de muniție”.

Woodburn a mai spus că BAE Systems este „foarte mulțumită de listarea la bursă din Londra”. Câteva dintre cele mai mari companii listate la bursa londoneză s-au mutat în SUA din cauza temerilor potrivit cărora companiile din Marea Britanie sunt relativ subevaluate.

Este puțin probabil ca BAE Systems să le urmeze exemplul din cauza influenței profunde pe care guvernul Regatului Unit o deține pentru a preveni căderea acesteia în proprietate străină.