William Barr, procuror general demisionar al Statelor Unite, a precizat că nu plănuiește să numească un procuror special care să preia ancheta federală cu privire la „afacerile fiscale” ale lui Hunter Biden, precum nici unul care să cerceteze acuzațiile de fraudă pe scară largă referitoare la alegerile prezidențiale americane din 2020, transmite Fox News.
William Barr a anunțat, săptămâna trecută, că va părăsi postul de procuror general al SUA la 23 decembrie, înainte de sfârșitul de mandat al administrației Trump.
Precizarea oficialului american vine în contextul în care republicanii au solicitat desemnarea unui procuror special care să continue ancheta privind cazul Hunter Biden pentru a se asigura că speța va fi instrumentată și după învestirea administrației Joe Biden. De altfel, s-a scris despre președintele în exercițiu Donald Trump că ar fi purtat discuții despre un posibil procuror special în acest sens.
Cu toate acestea, luni, Barr a declarat că nu intenționează să numească un procuror special pentru acea anchetă, dar nici pentru una care să cerceteze alegerile prezidențiale, înainte de a părăsi Departamentul de Justiție.
„Cred că, în măsura în care există o anchetă, cred că este tratată în mod responsabil și profesionist”, a declarat William Barr despre investigația care se referă la Hunter Biden. „Până în acest moment nu am văzut vreun motiv pentru a numi un procuror special și nu plănuiesc să fac acest lucru înainte să plec”, a adăugat el.
În luna decembrie, Hunter Biden a confirmat că este cercetat la nivel federal pentru „afacerile (n.r. – sale) fiscale”.
O sursă guvernamentală bine poziționată a explicat pentru Fox News că Hunter Biden a fost subiectul sau ținta anchetei marelui juriu. Conform sursei, o „țintă” înseamnă că există o „mare probabilitate ca o persoană să fi comis o infracțiune”, în timp ce un „subiect” este cineva despre care „nu știi sigur” că a comis o infracțiune.
Aceeași sursă a menționat că Joe Biden, președintele-ales al SUA, nu este subiectul vreunei anchete a marelui juriu în acest moment.
Sursa a mai adăugat că această anchetă s-a bazat, în parte, pe Rapoartele de activitate suspectă (SARs) cu privire la tranzacții străine suspecte.
O altă sursă familiară cu ancheta susține că SARs-urile priveau fonduri din „China și alte națiuni străine”.