Bill Barr, secretarul american pentru Justiție, a anunțat că nu intenționează să îi pună sub acuzare pe fostul preşedinte Barack Obama și pe vicepreşedintele acestuia, Joe Biden, pentru presupul rol pe care l-ar fi avut la începutul anchetei ce a vizat implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, terminate cu victoria lui Donald Trump. Barr a vorbit despre o dublă justiție în SUA, fapt ce nu s-a mai petrecut vreodată în istoria țării, și a dat asigurări că va lua măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. La rândul său, chiar liderul de la Casa Albă a vorbit despre „o justiție cu două viteze”.
Procurorul General al SUA, Bill Barr, a precizat că nu va funcționa pe principiul „ochi pentru ochi și dinte pentru dintre” tocmai pentru că a simțit că, fără precedent în istoria SUA, au funcționat două justiții paralele, or acest cerc vicios trebuie întrerupt. Secretarul a dat de înțeles că Trump și apropiații lui au fost niște victime deoarece, în respectiva anchetă privind legăturile cu Moscova, pentru ei a funcționat o altfel de justiție decât cea aplicată celorlalți oameni. O anchetă paralelă, condusă de procurorul federal John Durham, va stabili dacă legile federale au fost încălcate și de către cine.
Bill Bar a subliniat că ancheta asupra posibilei înţelegeri secrete între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump, la prezidenţialele din 2016, a fost o nedreptate gravă și un lucru fără precedent în istoria americană. Pe viitor, „orice anchetă asupra unui candidat la prezidenţiale va trebui aprobată de mine”, a anunţat Barr. De precizat e că acesta este considerat unul dintre cei mai fideli apărători ai preşedintelui Trump.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Ceea ce i s-a întâmplat președintelui (Donald Trump), și am spus asta de multe ori, la alegerile din 2016 și pe parcursul primilor doi ani ai administrației sale, a fost absolut respingător. A fost o nedreptate crasă și un lucru fără precedent în istoria Statelor Unite. Structurile responsabile cu aplicarea legii și serviciile de informații au fost angrenate în lansarea unui fals și nefundamentat narativ privind implicarea Rusiei, îndreptat împotriva președintelui. S-a abuzat de standardele de investigare și anchetare ale Departamentului de Justiție pentru a se ajunge la un anumit rezultat.
Am văzut cum au apărut două tipuri de justiție: una care se aplica președintelui Trump și asociaților lui și alta care se aplica tuturor celorlalți. Nu putem permite să se mai întâmple așa ceva.
Investigația Durham (ancheta paralelă condusă de procurorul federal John Durham) încearcă să elicideze ce s-a întâmplat. Și va stabili dacă au fost încălcate legi federale, iar dacă au fost, cei responsabili vor răspunde. Dar nu vom merge pe principiul ”ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Nu ne vom coborî standardele doar pentru a ajunge la un rezultat.
Singura modalitate de a opri acest cerc vicios, singurul mod de a ne desprinde de acest sistem dual de justiție este de a ne asigura că aplicăm strict și corect aceleași standarde ale Justiției pentru toată lumea”, a explicat Bill Barr, secretarul american pentru Justiție.
La începutul lunii martie 2019, procurorul special Robert Muller a încheiat ancheta privind rolul Rusiei în alegerile americane din 2016 și a trimis raportul către Departamentul de Justiție. Barr a concluzionat la acea vreme că nu a existat niciun complot.
În ultimele zile, Donald Trump a reluat atacurile la adresa lui Barack Obama, a făcut aluzie la un „Obamagate” și a cerut audierea lui în Senat. Acum, el s-a arătat surprins de decizia lui Barr.
„Sunt surprins, pentru că Obama ştia tot ce se petrecea. Obama şi Biden erau la curent”, a insistat liderul de la Casa Albă care a vorbit, de asemenea, despre „o justiție cu două viteze”.
„Penal sau nu, în orice caz a fost grav şi sunt mulţi indivizi implicaţi care ar trebui să plătească”, a mai spus Trump.
În februarie,o persoană asusținut, sub protecția anonimatului, că oficiali din cadrul serviciilor de informații ale SUA le-ar fi spus congresmanilor americani că Rusia se implică din nou în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și acționează în așa fel încât să stimuleze realegerea lui Donald Trump.