Procurorul general al Republicii Moldova denunță implicarea directă a serviciilor rusești în alegeri: „Suntem în fața unei provocări fără precedent”

Procurorul general al Republicii Moldova denunță implicarea directă a serviciilor rusești în alegeri: „Suntem în fața unei provocări fără precedent
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a avertizat luni într-o conferință de presă că Republica Moldova se confruntă cu o provocare fără precedent în contextul alegerilor prezidențiale. Acesta a acuzat implicarea directă a serviciilor rusești în alegeri și a denunțat o schemă de cumpărare a voturilor cu bani scoși din băncile din Transnistria:

„Suntem în fața unei provocări fără precedent. Acțiunile infracționale sunt puse în aplicare de organizațiile și grupările criminale organizate. Acestea sunt coordonate și finanțate de entități din afara țării, utilizează tot spectrul de instrumente infracționale specifice războiului hibrid fără a ține cont de resurse materiale, financiare și timp. Este nu doar demnitatea noastră profesională în joc. În joc este pusă existența noastră ca stat de drept. Este în joc viitorul nostru în fața amenințărilor reprezentate de crima organizată”, a atenționat procurorul general Ion Munteanu, potrivit DW.com.

El a precizat că schema de atac asupra Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile secrete rusești. Aceasta constă în cumpărarea masivă a voturilor prin intermediul băncilor rusești, în acest sens, pentru extragerea banilor, fiind utilizate terminalele bancare din regiunea transnistreană – terminale conectate la băncile rusești aflate pe listele de sancțiuni internaționale.

El le-a transmis un mesaj și juriștilor care s-au înregimentat în schema grupării criminale Șor: „Această rețea criminală nu ar fi ajuns la asemenea dimensiuni fără consultarea și sprijinul experților juriști rău intenționați – persoane care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori și avocați. Foști și actuali, voi vă dați bine seama unde activați și că săvârșiți o infracțiune. Iar pentru dumneavoastră răspunderea va fi alta. O să aplicăm legea fără avertismente suplimentare. Vă asumați să fiți infractori? Asumați-vă și consecințele. Chiar dacă pentru asta noi va trebui să ne dublăm eforturile. Avem și putere, și capacitate, onestitate și moralitate – ceea ce vouă vă lipsește”, a avertizat procurorul Munteanu.

El le-a transmis un alt avertisment cetățenilor atrași în schema criminală de fraudare a alegerilor: „Din momentul în care un alegător acceptă bani pentru a vota cum i se indică, el își asumă consecințele. Aceste persoane nu-și pot ascunde identitatea în spatele numerelor de telefon și a conturilor deschise în bănci comerciale rusești. Identitatea lor ne este cunoscută și declar cu toată responsabilitatea că toți cei care au beneficiat de surse bănești prin intermediul băncilor rusești sau de numerar de la grupul criminal Șor, pentru a vota într-un anumit fel, vor fi cercetați de structurile de drept. Legea va fi aplicată în mod egal și proporțional faptelor stabilite. Cei care au comis această abatere pot fi însă eliberați de răspundere în baza autodenunțului și colaborării cu anchetatorii”, a conchis procurorul general.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`