Procurorul cere șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, în dosarul deschis în 2019. Premierul Giorgia Meloni a reacționat dur

Procurorul cere șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, în dosarul deschis în 2019. Premierul Giorgia Meloni a reacționat dur
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabrizio Corradetti

Un procuror italian i-a cerut judecătorului, sâmbătă, să îl condamne la șase ani de închisoare pe Matteo Salvini, lider al partidului de dreapta Liga și vicepremier în guvernul de la Roma, pentru decizia de a împiedica debarcarea a peste 100 de migranți în 2019, relatează Reuters.

Procurorul cere șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini

Matteo Salvini, care în prezent este vicepremier și ministru al transporturilor în guvernul Giorgiei Meloni, era ministru de interne la data faptelor cercetate și este acuzat de privare de libertate pentru decizia de a-i lăsa pe migranți pe mare, refuzându-le debarcarea pe teritoriul Italiei.

Ulterior, procurorii dispuneau confiscarea ambarcațiunii și evacuarea migranților de la bord.

Sâmbătă, la Palermo, procurorul de caz a solicitat trimiterea lui Salvini la închisoare, în cadrul unei înfățișări în instanță.

O condamnare definitivă l-ar putea împiedica pe actualul vicepremier italian să mai dețină funcții guvernamentale.

„Aș face-o din nou: apărarea frontierelor de imigranții ilegali nu este o crimă”, a declarat Matteo Salvini, sâmbătă, într-o postare pe X.

În cele 14 luni petrecute în funcția de ministru de interne, Salvini a împiedicat mai multe ambarcațiuni care voiau să acosteze în Italia, într-o încercare de oprire a fluxurilor de migranți.

Reacția premierului Giorgia Meloni

Liga lui Salvini face parte din coaliția de guvernare pe care o conduce Giorgia Meloni.

„Este de necrezut că un ministru al Republicii Italiene riscă șase ani de închisoare pentru că și-a făcut treaba de a apăra frontierele națiunii, așa cum i-o cere mandatul primit din partea cetățenilor. Transforma datoriei de a proteja frontierele Italiei de imigrația ilegală într-o crimă este un precedent foarte grav. Solidaritate deplină”, a declarat prim-ministrul Giorgia Meloni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`