Procesul lui Donald Trump privind documentele clasificate a fost amânat pe o perioadă nedeterminată. Decizia a fost luată de o judecătoare numită chiar de el

Procesul lui Donald Trump privind documentele clasificate a fost amânat pe o perioadă nedeterminată. Decizia a fost luată de o judecătoare numită chiar de el
Foto: Hepta - Zuma Press / Al Grillo Zuma Press WireService

Un tribunal federal din Florida a amânat pe termen nedefinit începerea procesului penal în care fostul președinte american Donald Trump, candidat al republicanilor pentru un nou mandat la Casa Albă, e acuzat că a folosit cu neglijenţă documente clasificate. Aileen Cannon, judecătoarea care a pronunțat decizia, a fost numită chiar de Trump pe vremea când era președinte.

Trump scapă de unul dintre procese. Deocamdată

Procesul trebuia să înceapă pe 20 mai, dar judecătoarea a considerat că data e nesustenabilă din cauza numărului de cereri preliminare prezentate instanţei. Cannon nu a stabilit altă dată în loc.

Potrivit AFP, e foarte puţin probabil ca procesul să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

În acest dosar, Donald Trump și doi dintre asistenții săi sunt urmăriți penal pentru păstrarea de documente clasificate în reşedinţa lui din Mar-a-Lago, după ce și-a terminat mandatul de președinte.

Trump e acuzat că a compromis securitatea naţională prin păstrarea documentelor, printre care se aflau planuri militare sau informaţii privind armele nucleare. Legea îl obliga să predea documentele Arhivelor Naţionale la terminarea mandatului.

El mai e acuzat că a încercat să distrugă probe. Cele mai grele acuzaţii sunt pedepsite cu până la zece ani de închisoare.

În încercarea de a amâna procesul pe cât posibil, avocații lui au înaintat mai multe recursuri.

Donald Trump e vizat în patru dosare penale

Republicanul e vizat în patru proceduri penale, inclusiv cel pentru care se prezintă la proces din 15 aprilie la New York.

În acest proces, Trump e acuzat că a falsificat acte contabile ale Trump Organization pentru a masca o plată de 130.000 de dolari pentru starleta porno Stormy Daniels, înainte de prezidențialele din 2016, pentru ca aceasta să țină ascunsă relația pe care cei doi au avut-o în 2006.

Donald Trump a respins toate acuzațiile și s-a plâns că e ținta adversarilor săi democrați, în frunte cu Joe Biden, contracandidatul său în alegeri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`