Probleme cu migranții în Croația, după intrarea în Schengen

Probleme cu migranții în Croația, după intrarea în Schengen
foto: facebook

Intrarea Croației la Schengen a transformat-o într-o destinație favorită pentru solicitanții de azil.

La puțin timp după aderarea în zona de liberă circulație, Zagrebul a înregistrat o creștere dramatică a numărului de cereri de azil.

Croația a aderat la Schengen la 1 ianuarie 2023 iar de atunci au fost eliminate toate controalele la frontierele terestre ale cu Slovenia şi Ungaria, precum şi cele maritime cu Italia iar pentru traficul aerian, controalele vor fi ridicate la 26 martie.

Creștere cu 600% a cererilor de azil

Astfel, doar în luna ianuarie a acestui an, 1.390 de persoane au cerut azil în Croația: este o creștere cu 600% față de cele 198 de cereri depuse în aceeași lună din 2022, potrivit directorului general adjunct al poliției croate, Zoran Ničeno.

Conform oficialului, presiunile migratorii apar și din cauza deschiderii de noi rute folosite de traficanți, în special peste râul Sava, lucru care se vede în numărul mare de persoane înecate.

Totodată, în luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate cu aproape 60% mai puține persoane care au trecut ilegal granița în Croația, față de decembrie 2022.

Măsuri sporite de siguranță la granițele Schengen

Ničeno a mai spus că după eliminarea granițelor cu Slovenia și Ungaria, Ministerul de Interne croat va continua pregătirea ofițerilor săi și achiziția de echipamente.

De asemenea, au fost create echipe mobile formate din peste 1.000 de polițiști care să protejeze noua frontieră externă a zonei Schengen, prevenind contrabanda și alte infracțiuni transfrontaliere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)