Pe 10 iulie, un individ care se identifica drept un eston vorbitor de limbă rusă în vârstă de 26 de ani pe nume Valeri Ivanov a transmis un mesaj către un cont de Telegram promovat pe mai multe pagini pro-Kremlin, cont care căuta cetățeni europeni care să efectueze sabotaje în țările lor, relatează Reuters.
„Probabil că ați văzut deja ce s-a întâmplat în România”, scria unul dintre anunțurile postate cu o săptămână în urmă, care cuprindea și videoclipuri cu incendii industriale. „Sunt speriați că vor mai fi și alții ca voi … Și mai sunt și alții ca voi”, se mai arată în anunț.
În câteva minute, Ivanov – care era de fapt membru al ONG-ului Organised Crime and Corruption Reporting Project – a ajuns să discute online în rusă cu un recrutor anonim care a promis plăți în criptomonede de până la 10.000 de dolari pentru o serie de acțiuni, inclusiv pentru spionarea bazelor militare, incendierea autovehiculelor și chiar și crime.
Oficialii occidentali spun că astfel de incidente s-au înmulțit vertiginos în Europa în acest an și că în spatele unora dintre ele s-ar afla agenți plătiți de ruși. Rusia a negat constant orice fel de implicare în asemenea evenimente.
Printre infracțiuni se numără spargeri și incendieri de fabrici și infrastructuri critice, atacuri fizice și chiar și un complot pentru o tentativă de asasinat care l-a vizat pe șeful celei mai mari companii de arme din Germania.
Este o tendință care provoacă o alarmă tot mai mare, însă națiunile occidentale încă lucrează la o strategie coerentă pentru a răspunde acestei situații.
În următoarea fază, a spus recrutorul, „Ivanov” trebuia să se filmeze într-o zonă forestieră izolată în care să testeze un cocktail Molotov și să trimită imaginile către agenții care îl gestionează. Pentru asta, el ar fi urmat să primească o primă plată și noi instrucțiuni.
Deși „Ivanov” nu era real, serviciile de informații din Europa estimează că mulți indivizi – poate zeci sau chiar mai mulți – au răspuns la astfel de oferte în ultimul an, adesea escroci de nivel mic sau persoane cu condamnări anterioare.