Prizonierii de la Azovstal nu au fost transportați pe teritoriul Rusiei. Unde s-ar afla aceștia, potrivit serviciilor de informații ucrainene

Prizonierii de la Azovstal nu au fost transportați pe teritoriul Rusiei. Unde s-ar afla aceștia, potrivit serviciilor de informații ucrainene
Combinatul Azovstal din Mariupol, Ucraina. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Toți cei 2.449 de apărători ucraineni de la Azovstal care ar fi trebuit să ajungă în Rusia sunt încă în Ucraina, la Yelenovka, localitate ocupată din regiunea Donețk.

La mijlocul lunii mai, prizonierii de la oțelărie au fost duși la un centru local de arest preventiv, deși au existat zvonuri că aceștia ar fi fost transportați în Federația Rusă. Potrivit publicației Ukrayinska Pravda, luptătorii s-ar afla tot pe teritoriul Ucrainei.

Prizonierii trebuie să rămână în viață

Conform acordurilor dintre Kiev și Moscova, prizonierii nu pot fi torturați, toți trebuie să rămână în viață și, cel mai important, toți trebuie să fie schimbați în viitor cu prizonierii de război ruși, potrivit ziare.com.

Cu toate acestea, întrebat despre locația ucrainenilor care au apărat orașul Mariupol și uzina Azovstal, Dmitri Peskov a declarat că nu știe unde se află aceștia.

Pe 16 mai, potrivit presei ruse, a fost încheiat un acord cu apărătorii ucraineni pentru deschiderea unui coridor umanitar, prin care să fie transportați în direcția Novoazovsk soldații răniți.

Ulterior, comandantul Azovului, Denis Prokopenko, a declarat că „pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol îndeplinește decizia aprobată de înaltul comandament militar și speră la sprijinul poporului ucrainean”.

Cronologia evacuării din Azovstal

Pe 16 mai, 53 de răniți grav au fost evacuați din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk. Alte 211 persoane au fost duse la Olenevka prin coridorul umanitar.

Pe 17 mai, Ministerul Apărării a anunțat demararea unei operațiuni de salvare a apărătorilor blocați pe teritoriul uzinei.

Pe 20 mai, serviciile de informații britanice au raportat că aproximativ 1.700 de militari ucraineni părăsiseră probabil uzina Azovstal din Mariupol. Numărul celor care rămân înăuntru era necunoscut.

Potrivit secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, armata ucraineană evacuată de la uzina Mariupol Azovstal în Olenevka nu sunt torturate . În viitor, ar trebui să fie schimbate cu rușii capturați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:01 - Diaspora a ajuns la 800.000 de voturi, aproape de milionul atins în turul 2 din 2019
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a peste 23% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”