Prințul moștenitor al Arabiei Saudite spune că Israelul comite un „genocid” în Gaza
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a condamnat acțiunile Israelului în Gaza drept „genocid” în unele dintre cele mai dure critici publice la adresa țării de către un oficial saudit de la începutul războiului, anunță BBC.
Prințul Mohammed a avertizat Israelul și împotriva lansării de atacuri pe teritoriul iranian
Vorbind la un summit al liderilor musulmani și arabi, prințul a criticat și atacurile israeliene asupra Libanului și Iranului. Israelul a negat vehement că forțele sale comit genocid împotriva palestinienilor din Gaza.
În semn de îmbunătățire a legăturilor dintre rivalii Riad și Teheran, prințul Mohammed a avertizat și Israelul împotriva lansării de atacuri pe teritoriul iranian.
Liderului Arabiei Saudite i s-au alăturat alți lideri prezenți care au cerut o retragere totală a Israelului din Cisiordania și Gaza.
Între timp, ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că este un „eșec al comunității internaționale” faptul că războiul din Gaza nu a fost oprit, acuzând Israelul că provoacă foamete în teritoriu.
Prințul Faisal Bin Farhan Al-Saud a spus: „Acolo unde comunitatea internațională a eșuat în primul rând se cere încheierea conflictului imediat și încetarea agresiunii Israelului”.
Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care sute de oameni înarmați au pătruns în sudul Israelului. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 luate ostatici.
Israelul a ripostat lansând o campanie militară de distrugere a Hamas, în timpul căreia peste 43.400 de oameni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.
Un raport al Oficiului pentru Drepturile Omului al ONU a constatat că aproape 70% dintre victimele verificate pe o perioadă de șase luni din Gaza au fost femei și copii.
Liderii de la summit au condamnat, de asemenea, ceea ce ei au descris drept „atacuri continue” ale Israelului împotriva personalului și instalațiilor ONU din Gaza.
La summit s-a vorbit mult și despre revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Liderii din Golf sunt conștienți de apropierea lui Trump de Israel, dar au, de asemenea, relații bune cu el și doresc ca el să-și folosească influența pentru încheierea de înțelegeri pentru a asigura încetarea conflictelor din această regiune.
În Arabia Saudită, Trump este privit mult mai favorabil decât Joe Biden, dar palmaresul său în Orientul Mijlociu este mixt.
El a mulțumit Israelului și a înfuriat lumea musulmană recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului, precum și anexarea înălțimilor ocupate Golan. El a asigurat, de asemenea, Acordurile Avraam în 2020, prin care Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc au stabilit relații diplomatice depline cu Israelul și Sudanul fiind de acord să facă acest lucru.
Un editorial dintr-un ziar saudit de astăzi se intitulează: „O nouă eră a speranței. Revenirea lui Trump și promisiunea de stabilitate.”