Prins la mijloc de conflictul dintre Hezbollah și Israel, un sat creștin din Liban se pregătește de război: Dacă nu auzim drona, avem senzația că se întâmplă ceva ciudat

Publicat: 02 11. 2023, 14:55

Situat aproape de graniță, satul a suferit deja consecințele în urma celor trei săptămâni de lupte dintre Hezbollah și Israel pe fondul războiului din Gaza.

Rmeich este unul dintre cele aproximativ zece sau mai multe sate creștine din apropierea graniței cu Israelul din sudul Libanului

Satul, împreună cu restul Libanului, simte turbulențele declanșate de conflictul care se desfășoară la aproximativ 200 km distanță între Israel și grupul palestinian Hamas, un aliat al Hezbollah-ului puternic înarmat.

Cei care rămân în Rmeich par reticenți în a discuta despre politică și ce a dus la criza care a adus conflictul la ușa lor, încercând să păstreze o oarecare normalitate în satul a cărui biserică din secolul al XVIII-lea ține încă o liturghie de trei ori pe zi.

„Nu voi spune că ne simțim în siguranță, dar situația este deocamdată stabilă”, a spus preotul Toni Elias, în vârstă de 40 de ani, în timp ce o dronă militară îi bâzâie deasupra capului, potrivit Reuters.

„Dacă nu auzim drona, avem deja senzația că se întâmplă ceva ciudat. Ne-am obișnuit în fiecare zi, 24/7”, a spus Elias. Primarul Milad al-Alam a spus că Rmeich nu are adăpost sau plan oficial de evacuare pentru cei 4.500 de rezidenți rămași în cazul în care războiul se intensifică. „Oamenii au fost blocați în sat timp de 17 zile în 2006”, a spus el, referindu-se la un război anterior dintre Israel și Hezbollah.

Jumătate dintre locuitorii din Rmeich au fugit spre nord de când obuzele au început să se cadă peste dealurile din apropiere. Odată cu perturbarea sezonului recoltei de măsline, mijloacele lor de existență au fost, de asemenea, afectate de conflict.

În timpul războiului din 2006, aproximativ 25.000 de oameni din orașele din jur au căutat adăpost în Rmeich. Acum, cu amintirea conflictului din 2006 foarte prezentă, localnicii din Rmeich și organizațiile caritabile au înființat un spital improvizat la o școală, în cazul în care ciocnirile dintre Hezbollah și Israel – până acum limitate în mare parte la zonele de la graniță – se agravează.