Primul vaccin anti-COVID-19 administrat pe cale orală, în faza de studiu clinic. Un vaccin oral le-ar putea permite oamenilor să și-l administreze singuri, la ei acasă (VIDEO)

Publicat: 23 03. 2021, 11:37
foto: Pixabay

O companie farmaceutică israelo-americană se pregătește să lanseze faza inauguralăa unui studiu clinic pentru ceea ce ar putea deveni primul vaccin anti-COVID-19 administrat pe cale orală din lume, transmite The Jerusalem Post.

O companie urmează să înceapă testarea primului vaccin anti-COVID-19 administrat pe cale orală

Oramed Pharmaceuticals Inc., o companie farmaceutică specializată în teste clinice bazate pe o tehnologie dezvoltată de Centrul Medical de la Universitatea Hadassah, a anunțat în weekend o inițiativă comună cu Premas Biotech din India pentru a produce noul vaccin. Împreună au format firma Oravax Medical Inc, iar vaccinul va avea la bază tehnologia de administrare orală de la Oramed și tehnologia de vaccin de la Premas.

Tehnologia Oramed poate fi utilizată pentru a administra pe cale orală medicamente bazate pe proteine, care altfel ar fi trebuit să fie administrate prin injectare. De altfel, Oramed este în mijlocul unui studiu clinic de fază III, prin Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), pentru o capsulă orală de insulină care va ajuta la tratarea diabeturilor de tip 1 și de tip 2.

Premas a început să lucreze la dezvoltarea acestui vaccin din martie.

Care ar fi avantajele vaccinului oral

Companiile au luat legătura în 2021 și au realizat rapid că ar putea revoluționa piața, a precizat Nadav Kidron, CEO al Oramed.

„Un vaccin oral anti-COVID-19 ar elimina o serie de bariere din distribuția rapidă și pe scară largă, posibil permițându-le oamenilor să ia vaccinul ei înșiși acasă”, a declarat Nadav Kidron. „Dacă facilitarea administrării este critică astăzi pentru a accelera ratele de inoculare, un vaccin oral ar putea deveni cu atât mai valoros în cazul în care un vaccin anti-COVID-19 ar putea fi recomandat anual, precum obișnuita injecție pentru gripă”, a mai spus el.

Compania a finalizat un studiu-pilot pe animale și a descoperit că vaccinul a contribuit la dezvoltarea anticorpilor de imunoglobulină G și imunoglobulină A, care este necesară pentru o imunitate mai îndelungată.

Vaccinul-candidat de la Oravax vizează trei proteine structurale ale noului coronavirus, în contrast cu serurile de la Pfizer și Moderna, care țintesc doar proteina spike, susține Kidron, adăugând că, prin urmare, „acest vaccin ar trebui să fie mult mai rezistent la variantele COVID-19”.

În plus, este vorba despre un vaccin bazat pe drojdie, ceea ce ar reduce și timpul, și costurile de producție.

Șeful Oramed susține că avantajele unui vaccin administrat pe cale bucală merg dincolo de siguranță și eficacitate. Medicațiile orale tind să aibă mai puține efecte adverse. Mai mult decât atât, acest vaccin ar putea fi livrat la temperatura frigiderului și stocat la temperatura camerei, ceea ce ar facilita transportul.