Prima reacție al lui Aleksandar Vucic, după scorul istoric bifat la alegerile parlamentare din Serbia
Rezultat istoric la alegerile parlamentare din Serbia. Partidul Sârb al Progresului a triumfat categoric, prilej cu care președintele Aleksandar Vucic (50 de ani) a transmis un mesaj plin de satisfacție și optimism.
Partidul Sârb al Progresului (SNS) se află la putere de 8 ani de zile. În weekend, a câștigat alegerile cu 63%, în timp ce Partidul Socialist al Serbiei (SPS) a strânsdoar 10% din voturi.
„Sunt recunoscător oamenilor pentru acest sprijin istoric. Am câștigat peste tot, am câștigat și acolo unde nu am câștigat niciodată”, a declarat Aleksandar Vucic.
Aleksandar Vucic, „un tsunami electoral”
Deși în mod teoretic, președintele are un rol onorific, în SNS, Vucic ia decizile. El a mai fost de două ori premier și este văzut bine deOccident. Rezultatul zdrobitor se datorează și abandonului principalelor forțe de opoziție, care s-au dat bătute. Ele au îndemnat la boicot, după ce au acuzat SNS de corupție, iar pe cei din mass-media, de atitudine pro-SNS.
„În acest sistem electoral, o victorie de 40% este un rezultat foarte bun, dar cu peste 62% pentru SNS avem de-a face cu un tsunami electoral”, a declarat Slobodan Zecevic, profesor la Institutul pentru Studii Europene, pentru postul de televiziune RTS.
Doar 3 partide în Parlamentul Serbiei
La alegerile parlamentare din Serbia s-au înscris peste 20 de formațiuni politice. Dintre acestea, foarte puține au atins pragul de 3%, pentru a intra în Parlament.
Partenerul de coaliţie guvernamentală, Partidul Socialist al Serbiei (SPS) al ministrului de externe Ivica Dacic, a obţinut 10.3%.
Formaţiunea de opoziţie SPAS, a primarului unei municipalităţi a Belgradului şi fost jucător de polo pe apă, Aleksandar Sapic va ieşi cel mai probabil pe locul al treilea, cu 3.9% din sufragii.
Se pare că nicio altă formaţiune politică nu a reuşit să depăşească pragul de 3% pentru a obţine unele din cele 250 de locuri din parlamentul sârb.
Aproape 6 milioane de sârbi cu drept de vot au fost convocaţi duminică la urne, pentru a-şi alege noul parlament în primele alegeri naţionale în Europa, de la instituirea măsurilor restrictive din cauza epidemiei de COVID-19.